Lukijoilta

Kuvavalinta loukkasi

Asiallista juttuanne "Venäjä pysäytti Itämeren suojeluyritykset" (TS 26.6.) elävöitettiin viiden palstan kuvalla kalanviljelylaitoksesta. Lehden selaajalle valkeni yhdellä silmäyksellä kaksi Itämeren tilan syntipukkia: Venäjä ja kalankasvatus.

Arkistosta olisi varmasti löytynyt myös kuvia itse juttuun liittyvistä kohteista: vaarallisista merikuljetuksista tai vaikkapa kesäisistä peltomaisemista.

Kuvavalinta loukkasi, sillä Suomen kalankasvatus ei ole minkäänlainen uhka Itämeren suojelupyrkimyksille, täyttäähän se Itämeren suojelukomission, Helcomin, kalankasvatukselle asettamat vaatimukset. Jo nyt se on saavuttanut myös valtioneuvoston vuodelle 2005 asetettamat, Helcomia tiukemmat vähennystavoitteet. Kalankasvatusmenetelmien, rehujen ja ruokinnan kehittämisellä ja kalankasvattajien työllä ja kukkarolla kuormitus on saatu alenemaan.

Kuvatekstissä todetaan ykskantaan: Myös kalankasvatus aiheuttaa rehevöitymistä. Niin valitettavasti tekee kaikki ihmisen toiminta, sillä tälle väkimäärälle ruokaa ei saada vain keräilemällä ja pyydystämällä, vaan viljelemällä ja kasvattamalla. Tämä kuormittaa vesistöjä enemmän tai vähemmän - kalankasvatus vähemmän.
Kaisa Rossi
Toimitusjohtaja
Suomen Kalankasvattajaliitto