Lukijoilta

Annika Lapintien kolumni 18.6.2003: Tuulivoima ei uhkaa luontoa

Annika Lapintie on vasemmistoliiton kansanedustaja.
Annika Lapintie on vasemmistoliiton kansanedustaja.

Tuulivoima on jo usean vuoden ajan ollut maailman nopeimmin kasvava energiatuotannon muoto. Tuulivoiman maailmanmarkkinoiden vuosittainen kasvuvauhti on jopa runsaat 30 prosenttia.

Tuulella tuotetun sähkön määrän on ennustettu yhä vain kasvavan nopeasti tulevina vuosina - paitsi Suomessa.

Suomi tuottaa koko Euroopassa tällä hetkellä toiseksi vähiten sähköä tuulivoimalla. Suomea vähemmän tuulivoimaa tuottaa vain kooltaan ja asukasmäärältään pikkuinen Luxemburg.

Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta vain 0,1 prosenttia tuotetaan tällä hetkellä tuulivoimalla.
Tuulienergian kasvava bisnes ja ekologisuus on ymmärretty muualla Euroopassa. Tuulienergian merkitys on havaittu Suomea paremmin jopa ympäristöjärjestöjen hampaissa useasti olleessa ylikansallisessa Shell-yhtiössä.

Shellin suunnitelmissa on rakentaa lähivuosina Eurooppaan yhteensä 3000 megawatin edestä tuulivoimaloita. Shellin kaavailema tuulivoimamäärä vastaa kolmen ydinvoimalan tuotantoa, mikä osaltaan osoittaa tuulivoiman kilpailukykyä muihin energiatuotantomuotoihin verrattuna.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalainen teollisuus valmistaa jopa viidenneksen maailmanmarkkinoilla olevista tuulivoimaloiden pääkomponenteista, generaattoreista, vaihteistoista ja lapojen materiaaleista.

Suomalaisen tuuliteknologian viennin arvo vuonna 2001 oli 170 miljoonaa euroa. Summa on viitisen prosenttia maailman tuulivoimamarkkinoista. Suomalaisen oman tuulivoimatuotannon niukkuus herättää senkin vuoksi kummastusta.
Vahvimpia tuulivoimaloiden rakentamista vastustavia argumentteja on ollut, että tuulivoimalat ovat rumia ja pilaavat luonnollisen maiseman. On totta, että esimerkiksi 70 metrin korkeuteen rantakalliosta kohoava tuulimylly on kooltaan massiivinen ja näkyy varmasti kauas.

Toisaalta tulee muistaa, että menneinä vuosisatoina rakennetut tuulimyllytkin saivat arvostelua osakseen. Tänä päivänä monet vanhat tuulimyllyt ovat suojelukohteita.

Vanhan sanonnan mukaan kauneus on katsojan silmässä. Näen tuulimyllyt niiden ekologisuutensa ansiosta kauniina ja kiehtovina. Tuulimyllyt eivät saastuta eivätkä tuhoa ympärillä olevaa luontoa.

Esimerkiksi öljyllä, hiilellä ja ydinvoimalla tuotettu energia ja raaka-aineiden kuljetukset sen sijaan ovat uhka ihmisille, luonnolle ja tuleville sukupolville.

Tuulivoima ei ole uhka luonnolle, koska tuulivoima on puhdasta ja sen raaka-aine on uusiutuvaa ja ilmaista. Tuulimylly on hyvä esimerkki siitä, että ihminen kykenee halutessaan elämään sopusoinnussa luonnon kanssa.
Tuulivoimalat on tietysti viisasta keskittää tietyille alueille. Järkevällä sijoittelulla tuulivoimalat eivät pilaa arvokkaita suomalaisia kansallismaisemia vaan päinvastoin edistävät niiden säilymistä myös tulevien sukupolvien omaisuutena.

Jo muutamia vuosia sitten suosikkiyhtyeeni Ultra Bra lauloi kappaleessaan Ilmiöitä: "Jossain kaupungissa on maailma näytteillä. Mitä täällä on, aina samoja pieniä ilmiöitä. Eikä vieläkään tuulivoimaa, tuulivoimaa, tuulivoimaa."

Minun harras toiveeni on, että jo lähivuosien aikana kasvava osa sähköntarpeestamme tyydytetään uusiutuvalla ja puhtaalla tuulivoimalla.