Lukijoilta

Yksityisautoilu pannaan

Yksityisautoilu kaupunkialueilla pitäisi kieltää täysin. Taajama-alueilla auton omistamisesta pitäisi tehdä kallista ja hankalaa. Sen sijaan maaseudulla yksityisautoiluun ei tulisi puuttua.

Korottamalla roimasti autoveroa ja asettamalla tiemaksuja taajama- ja kaupunkialueille voitaisiin rahoittaa siirtymäkausi, jolla julkinen liikenne saataisiin ajan tasalle.

Siirtymäkauden aikana kansalaiset oppisivat käyttämään julkista liikennettä ja ymmärtäisivät yksityisautoilun järjettömyyden. Kun yksityisautoilu loppuisi taajama-alueilla, julkisen liikenteen käyttömukavuus kasvaisi huomattavasti, koska vuoroja kulkisi koko ajan ja joka paikasta.

Rattijuopumus, autovarkaudet, liikennepoliisin valvontavelvollisuudet ja kolarit vähenisivät huomattavasti, samoin saaste- ja meluhaitat. Niin kansalaisten kuin valtionkin rahaa säästyisi.

Ihmisten elinmukavuus paranisi, sillä he saisivat sosiaalisia kontakteja matkustaessaan yhdessä. Liikennesaasteista ja melusta aiheutuvat terveysriskit ja kolarit vähenisivät. Myös lyhyiden matkojen kävely ja pyöräily edistäisivät terveyttä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikeyritysten ja viranomaisten autot olisivat yhä sallittuja, samoin taksit. Työsuhdeautot pitäisi kuitenkin kieltää joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Omasta autosta on aina huolta, vaivaa ja kustannuksia. On katsottava, ettei kukaan varasta autoa, käytävä hakemassa menovettä huoltamolta, vietävä auto katsastettavaksi ja korjattavaksi sekä vaihdettava talvi- ja kesärenkaita edestakaisin. Tästä kaikesta on vielä maksettava.

Miettikää kuinka ihanaa olisi sen sijaan hypätä kotiovelta lähtevään bussiin, joka menee viiden tai kymmenen minuutin välein. Jos matka on lyhyt, voi kävellä tai pyöräillä ja samalla nauttia ulkoilmasta ja viihtyisämmästä kaupunkiympäristöstä.

Tietysti voidaan väittää, että bussilla, pyörällä tai kävellen kulkeminen vie enemmän aikaa kuin autolla liikkuminen. Tämän voi korvata tinkimällä vähän television katselusta joka päivä.

Julkiset liikennevälineet eivät vielä ole aina käytännöllisiä. Tarvitaankin kansalaisaktiivisuutta ja rohkeita poliittisia päätöksiä.

Hyvät kansalaiset ja poliitikot, on meidän kaikkien etujemme mukaista kävellä töihin tai bussipysäkille. Voin sanoa näin omasta kokemuksestani.
Asiaa pohtinut nuori