Lukijoilta

Mirja Hovirinnan kolumni:
Vaihtokauppoja

Turun kaupunginsairaalan kirurginen toiminta on siirtymässä osaksi sairaanhoitopiirin toimintaa. Tosin Turun kaupunginvaltuuston nuijan kopautus asialta vielä puuttuu. Näin yhdistetään kaupungissamme annettava erikoissairaanhoito yhden hallinnon alle, ja saadaan, toivottavasti tehokkaampaa, parempaa ja nopeampaa palvelua alueemme asukkaille, siis myös turkulaisille.

Ja kun kerran on tarkoitus siirtää toimintaa, niin tarvitaan myös toiminnalle tilat. Luonnollisesti kirurgisia töitä tehdään edelleen kirurgisessa sairaalassa, mutta tehdäänkö töitä vuokratiloissa vai ihka omissa on jo toinen juttu. Asiaa on kovastikin pohdittu. Vuokraamisen ja omistamisen etuja ja haittoja mietitty monelta kantilta. Pohdintojen jälkeen on päädytty ehdotukseen, että sairaanhoitopiiri ostaa koko kirurgisen sairaalan.

Samanlaista pohdintaa joudutaan käymään ihan tavallisten mattimeikäläistenkin maailmassa. On mietittävä kumpi on pitkällä juoksulla edullisempaa, vuokra-asunto vai omistuslukaali. Täytyy miettiä onko rahaa, millä ostaa ja saako pankista lainaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaksiota ostaessa osamaksuksi kelpaa myös aikaisemmin hankittu yksiö. Näin ollaan suunniteltu myös näitä sairaalakauppoja tehtävän. Annetaan maksuksi aikaisemmin hankittuja osakkeita, tontteja ja taloja.

Mutta. Mutta. Se talo, Lemminkäisenkadulla, joka on suunniteltu annettavan maksuna Turun kaupungille, on ollut ajoittain lähes sadan tyksiläisten koti. Ei ehkä pitkäaikainen, mutta monen nuoren sairaanhoitajan uran alkuvaiheessa kovastikin välttämätön, paikkakunnan ja työpaikan vaihdon mahdollistaja, ja joskus elämän mutkissa väliaikaisen asuntopulan hätäapu.

Kun huhut tyksiläisten vuokra-asuntojen myymisestä tulivat julki alkukeväällä, ja niiden perusteita virkamiehiltä perättiin, meille vakuutettiin ettei mikään tule muuttumaan. On vain suunnitteilla talon omistajan vaihdos. Talo tarjoaisi edelleen kohtalaisen edullisia yksiöitä ja kaksioita, jopa äskettäin remontoituja Tyksin työntekijöiden käyttöön. Yllätykseksemme saimme lukea lehdestä, että vuokrattavien asuntojen määrää ollaan pudottamassa vajaasta sadasta kahteenkymmeneen.

Mattimeikäläinen ei voisi kaksiota hankkiessaan käyttää maksuna anopin mummon mökkiä. Ei ainakaan kysymättä ja saamatta lupaa. Sairaalamaailmassa kaikki on mahdollista. Sairaanhoitopiirimme yhteistyötoimikunta sai vuokra-asuntojen myynnistä selvityksen vasta pyytämisen jälkeen kesäkuun kokouksessa.

Tyksissä on sijaiset mukaan lukien viisituhatta työntekijää, ja kirurginen sairaala tuo pari sataa lisää. Terveydenhuoltoalaa uhkaa työvoimapula. Uuden henkilökunnan rekrytointia on tähän asti auttanut nopea asunnon saanti. Ilmeisesti tästä eteenpäin Tyksissä luotetaan rekrytoinnissa vain sairaalamme henkilöstöpolitiikan hyvään maineeseen.
Kirjoittaja on tehyläisten ja superilaisten pääluottamusmies Tyksissä.