Resurssien tuhlaus jatkuu
En voi muuta kuin olla samaa mieltä Turun Sanomien yleisönosastokirjoituksen 'Kaupunki tukehtuu byrokratiaan' 23.4.2003 ja pääkirjoitussivun aiheen 'Vastavirtaan' 24.4.2003 kanssa: Turun kaupungin johdon aikomus lisätä kaupunginkanslian hallintohenkilöstöä viidellä henkilöllä ei tunnu järkevältä eikä perustellulta ratkaisulta nykyisessä kaupungin taloustilanteessa.
Aikomus ei tunnu myöskään eettisesti hyväksyttävältä, kun samanaikaisesti esim. vanhainkodeissa ja kouluissa toimitaan hoitohenkilöstövajauksessa ja huonoissa tiloissa. Vaikka kyseessä ovatkin eri hallinnonalojen kustannukset, pitäisi myös kaupungin organisaatiossa pystyä kohdentamaan varat niille alueille, joissa niitä kipeimmin tarvitaan. Kyseisen henkilöstölisäyksen kustannus on vähintään 140.000,- euroa vuodessa ja tälle rahoitukselle löytyy varmasti ajankohtaisempaa käyttöä niin sosiaalisektorin kuin opetussektorinkin puolelta.
Viestejä tämän tyyppisestä oman edun - niin henkilökohtaisen kuin kaupungin osaston/laitoksen - määräävästä vaikutuksesta koko kaupungin hyvinvoinnin sijaan, on viime aikoina tullut kaupungin suunnalta huolestuttavan paljon. Eläkejärjestelyt, eri laitosten sisäiset työllistämispyrkimykset tehokkuuden sijaan jne. ovat merkkejä, jotka konkretisoivat resurssien tuhlausta ja kaupungin johdon vieraantumista kokonaisuuden kehittämisestä.
Kyseessä ei kuitenkaan voi olla mahdoton tehtävä, koska esim. Tampereella on hyvinvointia pystytty viemään eteenpäin jo useita vuosia jokaisella sektorilla. Onko syynä sitten johtohenkilöiden tehtäväkierto vai hämäläinen harkinta - järkeenkäypiä tuloksia on siellä joka tapauksessa saatu.
Tähän saakka olen ollut turkulainen kohtuullisin hyvillä mielin, mutta pikkuhiljaa on mielessäni voimistunut ajatus muiden paikkakuntien suomasta varteenotettavasta vaihtoehdosta. Miksi tuoda veromarkkani lyhytnäköisesti ja kuppikuntaisesti johdettuun Turkuun, kun esim. jo naapurikunnista löytyy selkeämpää ja kokonaisuuden kannalta järkevämpää resurssien käyttöä?
Tuija Laitinen