Lukijoilta

Liian kallista remonttia

TS/Veikko Wahlroos<br />Kerrostalolähiöiden taloja on kirjoittajan mielestä alettu remontoida aivan liian kalliilla rahalla.
TS/Veikko Wahlroos
Kerrostalolähiöiden taloja on kirjoittajan mielestä alettu remontoida aivan liian kalliilla rahalla.

Noin vuosi sitten Helsingin suunnalta kantautui viesti, että Suomen suurimpien kaupunkien vuosina 1960 - 1970 tienoilla rakennettujen kerrostalolähiöiden taloja on alettu remontoida aivan liian kalliilla rahalla. Tämä sama ilmiö on tullut myös Turkuun, ainakin Itä-Turun suunnalle. Näitä ns. aravalainoitteisia asuintaloja saatiin kasaan kovalla kiireellä ja vähällä valvonnalla elementeistä kokoamalla ja mikä pahinta, tasakattoisiksi rakentamalla.

Nyt sitten vuosikymmenien saatossa on elementtien saumoista päässyt tulemaan vähäisiä vesivaurioita, jotka joitakin poikkeuksia lukuunottamatta on pääsääntöisesti kohtuullisin kustannuksin saatu korjattua

Yritykset ehdottelevat isoja investointeja talojen ulkoseinille erilaisin eristyskerroksin ja rappauksin niiden päälle. Esim. betoniseiniin kiinnitetään "liimausmenetelmällä" paksua Thyrox-levyä, jonka päälle lasikuituverkko ja sen päälle rappaus ja maalaus. Tämä tyyppimerkiltään EPS-levy ei hengitä. Se onkin tarkoitettu rautaeristeeksi! Eikö 1970-luvun muovieristyksistä ole mitään opittu? Halutaanko lisää hometaloja?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös arveluttavalta tuntuu täysin kunnossa olevien ikkunoiden vaihto uusiin. Asuntoyhtiössä voi olla 400 - 500 ikkunaa ja joka ikkunassa 3-kertaiset lasit pokineen, lisänä vielä vankasta tyvimännystä valmistetut karmit. Eikö näistä yhteisesti tule suuri määrä uuteen käyttöön kelpaavaa tavaraa? Kun on kysytty, mihinkä näitä siististi kuormattuja ikkunoita viedään, on vastaus ollut, että kaatopaikalle! Jos tämä vastaus pitää paikkansa, niin eikö tällainen ole suurta tuhlausta?

Niinikään 1970-luvulla perustettiin huoltoyhtiöitä ja vanhat kunnon talonmiehet saivat mennä. Nykyään monet taloyhtiöt ovat palanneet vanhaan systeemiin, koska huoltoyhtiöt suurine henkilökuntineen ja kalliine koneineen tulevat maksamaan huomattavasti enemmän. Talvella lumityöt tehdään nyt kun keritään ja jos keritään. Kesällä kyllä koneet liikkuvat kuin messuilla esittelykapineina. Koulutuksen saanut talonmies hallitsee pihatöiden lisäksi myös sähkö- ja putkityöt ja tulee takuulla halvemmaksi. Kirjanpidon voi hoitaa tilitoimisto.

Edellä kerrottujen kalliiden remonttien vuoksi on asuntojen yhtiövastikkeita lainaosuuksineen nostettu jopa yli 60 prosenttia. Joten pienituloiset perheet ovat joutumassa todella ahtaalle. Korjausten suunnittelijat tietenkin sanovat, että onhan osakkeenomistajilla yhtiökokouksissa ollut sanansa ja äänensä annettavissa.

Eero Hopiavuori