Lukijoilta

Onko tutkimus työtä

Päätoimittaja Ari Valjakka arvostelee kolumnissaan (TS 13.4.) professori Pentti Arajärven Paremminvointiyhteiskunta-pamflettia. Valjakka kehuu Arajärveä pesunkestäväksi marxilaiseksi, mutta kehittää seuraavaksi varsin kummallisen tulkinnan pamfletin tekstistä.

Arajärvi esittää yritysten voittojen olevan periaatteessa pitkällä aikavälillä osoitus siitä, miten työntekijät ovat saaneet palkkaa vähemmän kuin heidän tuottavuutensa on ollut. Valjakka kuittaa tämän ihmettelemällä, eikö Arajärven tuotantoketjussa sitten ole muita tekijöitä kuin työ.

Esimerkkeinä muista ketjun lenkeistä Valjakka nostaa esille ideat, tuotekehityksen, tutkimuksen, luonnonvarojen käytön ja yrittäjyyden. Mitä nämä asiat ovat elleivät ne ole työtä? Eivät kai uudet ideat ja innovaatiot synny itsestään. Eivätkö yrittäjät tee työtä? Tuskin luonnonvaratkaan omin voimin tuotantoketjuun siirtyvät.

Valjakan mainitsemat asiat ovat mukana myös Arajärven tuotantoketjussa, sillä ne ovat kuin ovatkin - työtä. Ja aivan kuten Arajärvi tekstissään toteaa, myös pääoma on pohjimmiltaan kasaantunutta työtä.
Matti Salo
Turku