Lukijoilta

Onko tarkoitus ajaa alas julkinen sektori?

Mitä tarkoittaa yrittäjyys? Mitä palkkatyö? Työ tehdään rahasta tässä talousjärjestelmässä, muuten ei elä, miten yrittäjyys voisi olla ristiriidassa minkään kanssa. Pakko on tehdä rahaa! Taiteilijat voivat olla yrittäjiä, on myös rakennus- ja mainosalan yrittäjiä ja tietokonefirmoja. On maatalousyrittäjiä, kauppiaita, hoito- tai siivousalan yrittäjiä. Yrittäjät voivat palkata työntekijöitä.

Myös kunta ja valtio palkkaavat työntekijöitä. Esimerkiksi julkinen terveydenhuolto kuuluu luonnostaan kunnille tai valtiolle.

Miksi bisnes tunkee palveluihin jotka sivistysvaltiossa luonnostaan ovat julkinen sektori? Ei se näin päin menekään vaan osa julkisen sektorin palveluita on ostettava koska hyvinvointivaltio ei anna rahaa perustaa virkoja. Yksityisiltä ostettu palvelu on juuri sen verran kalliimpi kuin työ mutkan kautta on. Ei ostopalvelufirma hyväntekeväisyydestä mitään tee vaan vetäisee välistä elantonsa. Jos firman palkkaamille henkilöille olisi suora palkkatyö julkisella sektorilla, välittäjää ei tarvittaisi.

Hoitoaloilla ostopalvelut tuhoavat työyhteisön ja hoitosuhteen. Miksi julkisen sektorin toimivuuteen ei satsata? Miksi päädytään ostamaan huonompaa työtä kalliimmalla hinnalla?

Yrittäjyys ja palkkatyö eivät ole ristiriidassa keskenään. Mutta se, että hyvinvointivaltiolla on rahaa ostaa monen firman kautta työntekijöitä julkiseen terveydenhuoltoon on ristiriidassa järjellisen taloudenhoidon kanssa. Eikö niillä samoilla rahoilla voisi palkata lisää työntekijöitä? Terveyskeskuksiin? Sairaaloihin? Päiväkoteihin? Vanhainkoteihin?
Ritva Kapari
Turku