Lukijoilta

Miksi mennä töihin

Muutama päivä sitten tapasin noin 40-vuotiaan miehen ja naisen eri perheistä. Kysyin ensin mieheltä, miksei hän ole mennyt työhön. Mies vastasi siihen, että miksi ihmeessä hakisin töitä, koska saan lapsilisän, asuntotuet, työttömyyspäivärahan, liitolta tukea sekä käyn "luukulla". Elän niillä hyvin ja käydessäni puoli päivää viikossa työssä pimeästi, tienaan yhtä paljon kuin olisin kokopäivätyössä. Miksi hakisin työtä?! Vastasin ymmärtäväni häntä kovasti.

Lisäsin, entä mitä jos meillä olisi sellainen hallitus, joka laittaisi sellaisen lain, että pitäisi mennä töihin siltä osuudelta, mitä yhteiskunta korvaa. Hän sanoi, että se on oikein, kyllä hän olisi halukas menemään. Itse vielä ehdotti, että maantievarsien penkereet voisi siistiä, näin ollen liikenne tulisi turvallisemmaksi. Hänellä olisi mahdollisuus vanhainkodissa ulkoiluttaa vanhuksia, jos hoitajat eivät ehdi jne. Hän luetteli paljon töitä.

Kysyin häneltä mitä puoluetta hän on äänestänyt. Hän vastasi diplomaattisesti, ettei ainakaan sellaista, joka ei kanna vastuuta yhteiskunnan varoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rouvalta puolestaan kysyin samaa ja rouva vastasi, että hänellä on hyvä olla niissä olosuhteissa. Hän sanoi ymmärtävänsä, miksi Suomeen tulee paljon siirtolaisia ja pakolaisia hyvinvointivaltioon, jossa ei tarvitse tehdä töitä elääkseen hyvin. En voinut muuta kuin kuunnella. Kuinka kauan Suomi kestää tällaista?

Kysyessäni eräiden Kaukoidän valtioiden työvoimaministereiltä, miten he ovat hoitaneet työttömyyden, he vastasivat, että se on erittäin helppoa; "Tiedämmehän, että jokainen yritys, joka tekee hyvää, kestävää tuotetta edullisella hinnalla, sen saa myytyä. Jokainen työhön kykenevä henkilö saa työtä, kun tekee tarpeeksi edullisesti. Ja jos ei tee työtä, ei tarvitse syödä". Näin he hoitavat työttömyyden.

Jään sanattomaksi ja kysyn vielä, mikä systeemi on paras arvoisat ministerit?
Paavo V. Suominen
Vuorineuvos, tekn. tri, h.c.