Lukijoilta

Tekemätöntä työtä
ei riitä enää kaikille

Sääliksi käy uutta eduskuntaa, jos se ottaa tosissaan työttömyyden vähentämisen siedettäviin rajoihin. Muutamia vuosikymmeniä sitten maan isät totesivat kuudenkymmenentuhannen työttömän olevan Suomelle katastrofin (hätätila). Nyt työttömiä on satojatuhansia Suomessa ja muualla maailmassa ehkä miljardeja. Työttömyyshän on globaali ongelma.

Painettu ja sähköinen media pauhaa päivittäin työttömyyden vähentämisestä. Ainoatakaan järkevää ehdotusta ei ole tehty. Puhutaan vain hyvinvointivaltion säilyttämisestä, vaikka harvat edes tietävät mitä hyvinvointivaltiolta pitäisi odottaa. Todellista, työttömyyteen vaikuttavaa tekoa taikka esitystä ei ole tehty. Yksikään taho ei ole huomioinut työttömyyden peruskysymystä, joka on työ. Olisi löydettävä tekemätöntä työtä, ja sitä kun ei ole.

Tekniikka on maailmassa niin kehittynyttä, että työ jonka ennen tekivät ihmiset, tekevät nyt koneet ja robotit. Yhä suuremmat määrät tavaraa tehdään nyt yhä vähemmällä työntekijämäärällä.

Samaan aikaan maailman väkiluku kasvaa lähes sadallamiljoonalla yksilöllä vuosittain. Että pystytään ylläpitämään edes nykyisentapaista elintasoa, on säälimättä riistettävä luontoa. On saastutettava vedet, tuhottava ilmakehä, hakattava metsät jne.

Tämäntapainen kehityssuunta rapauttaa ihmisen luontaisen toimeliaisuuden. Hänelle on kyllä tarjolla virtuaalitodellisuutta, kuten kännykkä ja tietokonepelit ja simulaattorit. Mutta ne ovat korvikkeita, joten ihmiset vaipuvat apatiaan, huumeisiin, rikoksiin ja rähinöintiin. Veltostuvat ja menettävät halun tehdä työtä. Joutenolo kun tuntuu niin mukavalta ja kun yhteiskunta antaa asunnon, pukee ja ruokkii, jopa kustantaa lomamatkojakin, niin mikäs on eläessä?
Erik Koski