Kepittäminen ei auta
Juhani Heimonen lyö kolumnissaan (TS 3.4.) opiskelijoita. Ensiksikin, olisi suotavaa, että noin vahvojen mielipiteiden vahvistukseksi kirjoituksessa pysyttäisiin totuudessa. Opiskelijan tilille ei kilahda 473 euroa kuukaudessa, vaan 405 euroa.
Opintotuki on tälläkin hetkellä vastikkeellinen etuus. Tukea saadakseen opiskelijan on edistyttävä opinnoissaan, muuten tuen maksu keskeytetään ja jo maksetut tuet peritään takaisin. Opintotukea saadakseen on opiskelijan suoritettava keskimäärin 2,4opintoviikkoa tukikuukautta kohti opintojensa ensimmäisenä vuonna ja 2,7 opintoviikkoa kuukautta kohti seuraavina vuosina.
Opintotuen enimmäismäärä on 160 opintoviikon maisteritutkinnolle 55 kuukautta. Tuota pidemmän ajan opintoihinsa käyttävät siis rahoittavat opintonsa aivan muuten kuin opintorahalla. Oletettavaa jopa on, että he eivät päätoimisesti opiskele, vaan osa heistä "roikkuu kirjoilla" aivan muista syistä. Ja väittäisin noiden päätoimisesti töissä olevien "opiskelijoiden" vaikuttavan merkittävästi keskimääräistä valmistumisaikaa nostavasti. Miten sitten opintorahan muuttaminen lainaksi vaikuttaisi em. ryhmään? Ei mitenkään.
Toinen yleinen ongelma valmistumisajoissa, johon itse pystyn parhaiten samaistumaan on työllisyystilanne. Itse olisin valmis maksamaan minulle jo maksetut opintotuet takaisin, mikäli voisin sen palkkatuloistani tehdä. Ongelma on, ettei minulla ole työpaikkaa. Lupaan jopa valmistua kahden kuukauden kuluessa siitä, kun saan työpaikan. Tämän talven saldo: lähetettyjä hakemuksia jossain 200 ja 300 välissä, ei kutsuja haastatteluun.
Meillä on vajaat 300 000 työtöntä ja työvoimatoimistossa avoinna noin 9 600 työpaikkaa. Ennen kuin tuo epäsuhta on ratkaistu, ei nopeassa valmistumisessa taida olla järkeä. Kuitenkin, opintotuki lienee halpa tukimuoto verrattuna siihen tukeen, jolle kortistoon valmistuva opiskelija joutuu.
Keskimääräisiin valmistumisaikoihin voisi paremmin toimia uhka keskeneräisten opintojen vanhenemisesta, kuin päätoimisten ja taatusti opinnoissaan edistyvien "kepittäminen".
Kauppat.yo., valtiot.yo., työtön