Lukijoilta

Liikenteessä hurjastelu
ei ole rallia

Silmiini otti artikkeli "Rallireissu päätyi ensiaputehtäväksi" (TS 30.3.). Lajin harrastajana luonnollisesti luin jutun. Jutusta kävi ilmi, että kyseessä oli Suomen Punaisen Ristin ensiapukilpailu. Yhtenä tehtävärastina oli ensiavun antaminen nuorille kaahareille. Heräsi kysymys, mitä tekemistä koko asialla on rallin kanssa. Vastaus on: Ei mitään.

Lehdistä saa jatkuvasti lukea, miten nuorten ralli päättyi kuolemaan. Ralli on käsittääkseni laji, jota ajetaan muulta liikenteeltä suljetuilla teillä. Kilpailun järjestää Autourheilun Kansallisen Keskusliiton luvalla jokin autourheiluseura. Autot lähtevät taipaleelle minuutin välein, jolloin "nuorten ralleille" hyvinkin tuttuja järjettömiä ohituksia ei tapahdu. Autoissa on turvakaaret ja muut turvallisuutta parantavat välineet. Lisäksi kuljettajilla on päässään kypärät ja yllään tuleltasuojaavat ajoasut. Tämä siis on rallia. Muun liikenteen seassa tapahtuvalla järjettömällä sekoilulla ei ole mitään tekemistä kyseisen lajin kanssa.

Tiedotusvälineet haluavat repiä aiheesta näyttäviä otskoita. On selvä, että "Ralli päättyi kuolemaan" -otsikko saa ihmisen lukemaan jutun herkemmin kuin jos otsikkona olisi "Liian kovaa ajanut autoilija ajoi ulos tieltä ja menetti henkensä".
Harrastaja