Lukijoilta

Eikö vanhuksista saa enää puhua?

Vuosia kestänyt Turun vanhustenhoidon alasajo saa nyt uusia piirteitä. Ei riitä, että Turun maine edistyksellisenä vanhustenhoidon järjestäjänä on tahrattu ja saamme siitä todistuksen valtakunnan televisiossa, oikein kahteen kertaan. Nyt vaalien alla kokoomus vihreiden tuella haluaa vaientaa keskustelunkin.

Turun valtuuston 23 vasemmiston valtuutettua allekirjoitti 10.2. kirjallisen kysymyksen kaupunginhallitukseen vanhustenhoidon tilasta. Asia tuli kaupunginhallitukseen 24.2., jolloin kokoomus havaitsi, että kirjelmä olikin päivätty kirjaamossa vasta tiistaiaamuna 11.2. Muotoseikkoihin vedoten kaupunginhallituksen puheenjohtaja päätti, että vanhustenhuollon kysymystä käsitellään vasta 23.3., siis vaalien jälkeen valtuuston kokouksessa. Näin, vaikka kirjelmä oli annettu kaupunginjohtajalle jo maanantai-iltana valtuuston yhteydessä.

Seuraava vesitys tapahtui heti perään sosiaalilautakunnan kokouksessa 26.2. Syyskuussa vuonna 2001 laadittu Turun kaupungin vanhustenhuollon suunnitelma vuosille 2002-2006 oli vihdoin puolentoista vuoden jälkeen käsittelyssä. Asiaa käsiteltiin myös noin vuosi sitten huhtikuussa 2002 sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteisessä kokouksessa. Tässä kokouksessa tehtiin ohjelmaan kolme muutosehdotusta.

Kukaan ei osaa selittää, miksi suunnitelmaa ei ole jo aiemmin tuotu takaisin lautakuntiin ja täten myös kaupunginhallituksen käsittelyyn. Nyt vuonna 2003 asiaa ei yhtäkkiä enää voitukaan kunnolla käsitellä, vaikkapa edes markkojen muuttamiseksi euroiksi.

Omaiset ovat nostaneet vanhustenhuollon kysymykset esille, he ovat tehneet valituksen lääninhallitukseen, eivät poliitikot. Kyllä jokaisen poliitikon moraalinen velvollisuus olisi tuoda avoimesti suunnitelmat keskusteluun.
Pirjo Rinne Turun sosiaalilautakunnan jäsen
Kaupunginhallituksen varajäsen
kansanedustajaehdokas (vas)