Lukijoilta

Kunnollinen huoneilman
laatu kaiken a ja o

Vasta muutama vuosi sitten tuli rakennusohjeisiin jonkinlaiset määräykset uudisrakennusten "ilmanvaihdosta". Nekin koskivat lähinnä kai vain korvausilman eli tuloilman saantia sisätiloihin.

Vielä kymmenisin vuotta sitten uudisrakennuksiin ei rakennuslupaa myönnettöessä vaadittu minkäälaista ilmanvaihtoa. Myynnissä oli rivitaloasuntoja, joissa sellaista ei myöskään ollut. Näissä saattoi olla joitakin ilmaputkia katolle, mutta nekin sijaitsivat komerossa taikka wc:ssä, joihin korvausilma ei olisi edes päässyt.

Julkisuudessa olleet homekoulut ja muut vastaavat ovat rakennettu ennen mainittua aikarajaa, joten ilmastointiin ei varmaankaan oltu kiinnitetty tarpeellista, ehkä ei minkäälaistakaan huomiota.

Luullakseni nykyiset monet hometilat olisivat tälläkin hetkellä oleskelukelpoisia, mikäli niissä olisi ollut kunnollinen ilmanvaihto.

Kosteusvauriot ovat asia erikseen, mutta vauriot olisivat niissäkin pienempiä ja paremmin hallittuja. Ihmeellisintä on, että kehittyneitä ilmastointilaitteita on kehitetty ja niitä on ollut myynnissä melkeinpä vuosikymmeniä. Pienikin ilmanvaihto asuintilaan, jossa sitä ei ole ollut, parantaa tilannetta oleellisesti. Se on havaittu esimerkiksi astmaatikolla.

Kalliinpikin ilmanvaihtosysteemi terveydenhoidon kannalta on halpaa.

Tähän aikaan vuodesta, esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa, kaikenlaiset nuha- ja yskäbasillit ovat ahkerasti liikkeellä. Poissaoloja on paljon. Luulenpa, jos mennään johonkin päiväkotiin, niin näemme, että ilmanvaihto on olematon. Kunnossa olevat laitteet, joista suodattimet tarpeeksi usein vaihdetaan, helpottaisivat varmasti tautitilannetta.

Ihmettelen, että rakentamisessa on monasti unohdettu, jopa wanhojen puutalojen vaatimaton ilmastointi; räppänä seinässä ja höyrypelti hellan kuvussa.
Keijo Hautamäki
Kaarina