Lukijoilta

Lasku laskusta vai
lasku puhelusta?

Vakuutusyhtiöt, pankit, puhelinyhtiöt, luottokorttiyhtiöt, öljy-yhtiöt ja monet muut yritykset markkinoivat yhdessä pankkien kanssa suoravelotuspalvelua. Palvelun perustana on kaikkien työn helpottaminen, automatisointi ja kulujen karsinta: pankit voivat ajaa tapahtumat ajoissa, yritykset saavat rahansa ajoissa ja asiakkaiden ei tarvitse kirjoittaa alati muuttuvia järjettömän pitkiä viitenumeroita. Tämä on kustannustehokasta toimintaa ja helpottaa kieltämättä laskujenmaksurutiineissa.

Kaikella on kuitenkin varjopuolensa; kolikolla on aina kaksi puolta! Jos maksaa laskunsa itse vaikka internetin välityksellä, lähettää pankki halutessa vuoden vaihteessa kuitin verotusta varten. Lisäksi laskun voi aina maksaa muutamia päiviä myöhässä ilman seuraamuksia. Tämä vaatii kuitenkin muistamista, näppäilytyötä ja huolellisuutta. Jos taas haluaa olla kaikille eduksi ja käyttää suoravelotusta, erillisen kuitin/koonnin/tiliotteen maksetuista laskuista saa vain erillistä pyyntöä vastaan. Auria / Turun Puhelin Oy myös laskuttaa palvelusta erikseen.

Puhelinlaskuni ovat olleet suoravelotuksessa vuodesta 1999. Kaikki on toiminut hyvin. Joka vuoden tammikuussa olen pyytänyt erikseen koonnin maksamistani laskuista ja aina olen sellaisen saanut, myös tänä vuonna. Pyysin Auria:n internetsivujen kautta taas koonnin vuoden 2002 maksetuista laskuista. Koonti tuli. Uutta oli ilmoitus, että tämä ei kuulu yrityksen automaattisiin palveluihin, joten siitä peritään seuraavan puhelinlaskun yhteydessä 5.05 euroa.

Täytynee mennä takaisin vanhaan toimivaan järjestelmään, eli maksaa lasku aina erikseen ja jättää infernaalisen pitkä viitenumero pois ja syöttää maksun aiheeksi puhelinnumero. Vaan taitaa tulla maksun vastaanottajalle enemmän töitä ja kuluja kuin yhden tiliotteen laatimisesta ja lähettämisestä.
Janne Schoultz