Lukijoilta

Hartialan yläasteperustelut kummastuttavat

TS/Harri Pälviranta<br />Hirvensalon uuden yläasteen toteuttamiseen liittyvät kolme eri vaihtoehtoa ovat parhaillaan lausuntokierroksella Wäinö Aaltosen koulun (kuvassa) johtokunnalla.
TS/Harri Pälviranta
Hirvensalon uuden yläasteen toteuttamiseen liittyvät kolme eri vaihtoehtoa ovat parhaillaan lausuntokierroksella Wäinö Aaltosen koulun (kuvassa) johtokunnalla.

Lehtitiedon mukaan palvelutointa johtava apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala (kok) tyrmää jo ajatuksenkin siitä, että Hirvensaloon rakennettaisiin tämän vuosikymmenen loppupuolella oma yläasteen koulu (TS 23.1. Hirvensalo haaveilee turhaan yläasteesta). Hartiala perustelee vastustavaa kantaansa seuraavilla ajatuksillaan:

Ensinnäkin hänen käsityksensä mukaan pitää yläasteikäisen nuoren päästä Turun keskustaan kouluun. Tämäkö olisi yläasteikäiselle jonkinlainen onni ja ihanuus? Tästä ajatuksesta voidaan varmaan olla toistakin mieltä, varsinkin kun otetaan huomioon, että esimerkiksi Wäinö Aaltosen koulun oppilaat menevät Luostarivuoreen, missä kuluvana vuonna on 606 oppilasta, vaikka laskennallinen enimmäisoppilasmäärä on 500-520.

Koululaitoksen entisenä työsuojeluvaltuutettuna en ihmettele, että Luostarivuoren koulussa joudutaan suorittamaan sisäilmakorjauksia (TS 19.1.), kun tiloihin ahdetaan 20 prosenttia enemmän oppilaita kuin laskennallinen määrä edellyttää.

Toisena vastustavana perustelunaan Hartiala ottaa esille yläasteiden koulukohtaisiin opetussuunnitelmiin pohjautuvat painotteisuudet. Hän pitää typeränä, jos vaikkapa Pernon takaa oppilaiden pitäisi matkata tiettyyn oppiaineeseen erikoistuneeseen yläasteen kouluun Hirvensaloon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edelliseen ajatukseen nojautuen voidaan tasavertaisuusmielessä pitää yhtä typeränä sitä, kun oppilaat joutuvat tulemaan Kakskerran ja Paattisten perukoilta Turun keskustan kouluihin. Sitäpaitsi on hieno asia, että ala-asteelta yläasteelle siirtyessään oppilaat saavat ja voivat hakeutua Turussa muihin yläasteisiin, missä on heitä kiinnostavia opetuspainotteisuuksia.

Täytyy kiitollisuudella todeta, että opetuslautakunnan alaisessa koululaitoksessa tehdään pitkäjänteistä ja tulevaisuuden haasteet ennakoivaa työtä niin opetustoimen kuin myös kaupungin väestörakenteeseen pohjautuvan koulutilasuunnittelun osallakin. Koululaitoksen virkamiestasolla laaditaan jo vuosia ennakkoon kaavoitukseen ja väestömäärien kehitykseen perustuvat koulutilatarvesuunnitelmat.

Myös Hirvensaloon on jo helmikuussa vuonna 2000 tehty puitesuunnitelma, joka sisältää koulutilatarpeet niin ala-asteiden kuin yläasteenkin osalla. Puitesuunnitelmassa todetaan, että Hirvensalon eteläosaan tarvitaan uusi ala-asteen koulu noin 400 oppilaalle. Tästä on jo hankesuunnitelma vahvistettu ja 1-6 -luokkien koulu rakennetaan Haarlan alueelle vuosina 2004-05 ja saadaan käyttöön ehkä jo syksyllä 2005.

Lisäksi puitesuunnitelmassa todetaan, että Hirvensalon pohjoisosaan tarvitaan uusi ala-asteen koulu noin 300 oppilaalle. Tämän osalta hankesuunnitelmaa ei vielä ole.

Puitesuunnitelman mukaan kaikki vanhat alueella olevat ala-asteet jatkavat toimintaansa. Näitä ovat Wäinö Aaltosen koulu, oppilaita nyt 530, Särkilahden koulu, 51 oppilasta ja lisäksi Kakskerrassa Kakskerran koulu, missä on 109 oppilasta.

Puitesuunnitelma sisältää myös yläasteen rakentamisen. Suunnitelman mukaan Hirvensaloon tarvitaan 500-600 oppilaan yläastetilat, jotka on kaavailtu sijoitettavaksi koulun toiminnan kannalta ihanteelliseen paikkaan, nimittäin laskettelurinteen läheisyyteen.

Yläasteen toteuttamiseen liittyvät kolme eri vaihtoehtoa ovat parhaillaan lausuntokierroksella Wäinö Aaltosen koulun johtokunnalla. Lausuntokierrosten jälkeen koulutoimintakeskuksen virkamiestyönä valmistuva yläasteen hankesuunnitelma saataneen jo keväällä 2004 opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston käsittelyyn. Suunnittelutyön alla olevan yläasteen rakentamisajankohtaa kaavaillaan vuosille 2006-08.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä yhteydessä on aiheellista myös todeta, että jo nykyisillä oppilaskuljetuksilla ja työmatkaliikenteellä on yhden yhteyssillan kautta tapahtuvaan liikennöintiin ruuhkauttava vaikutus. Myös tähän ongelmaan tarvitaan lähivuosina omat tarpeelliset ratkaisunsa ilman yläasteen oppilaiden edestakaista kuljetustakin.

Kalevi Koivuluhta Hirvensalo