Suomen pyrittävä olemaan
sotilaspoliittisesti liittoutumaton
"Karavaani kulkee, koirat haukkuvat", aika on ajanut niiden Pentti Myllymäen (TS 10.1.) natorakkaiden ajatusten ohi. Kiistatta talvi- ja jatkosotaan ajautuminen oli sotia edeltäneiden poliittisten päätösten tulosta, joihin eivät vähiten vaikuttaneet kansalaissodan mainingit ja nuoren valtion kansallislaulussakin mainitut "on Suomi köyhä, siksi jää" -meininki.
Natoa ei kannata kuin kourallinen suomalaisia. Tätä mielipidettä ei voi eikä saa ohittaa ilman kansanäänestystä. Natoa johtavassa Yhdysvalloissa on monin osin voimassa edelleen kansainvälisten ihmisoikeuksien vastainen kuolemantuomio aivan samoin kuin sharialain oikeuksin monissa islamilaisissa maissa, mm. Iranissa ja Saudi-Arabiassa.
On täysin selvää, että Suomelle on nykyisessä viestinnän (jota ei ollutkaan lähellekään samantasoisena II maailmansodan aikana) ja myös bio- ja terrorismiaseiden maailmassa oma kohtuullinen puolustus ja liittoutumattomuus-puolueettomuus.
YK ja yli 2000 vuotta sitten eläneen Sun Tzun sotilasstrategisin valloitusopein laajentuva Euroopan unioni on aivan riittävä haaste Suomelle melkeinpä suomalaiseen kotielämään ulottuvine salakavaline direktiiveineen. Enemmän huolta olisi kannettava suomalaisten kansallisista ja yksilöllisistä perusoikeuksista.
Näissä nopeasti muuttuvissa kansainvälisen politiikan suhdanteissa on oikeastaan järkevin ainoa vaihtoehto pysyä mahdollisimman kaukana kansainvälisistä kriiseistä ja sotatapahtumista, joihin myös terrori-iskut on luettava. Aseina eivät ole enää talvisodan pystykorvat, vaan hyvin moninainen asearsenaali bioaseista aina ydinaseisiin, joita voi ostaa kansainvälisiltä pimeiltä asemarkkinoilta.
Lyhyesti kiteyttäen Suomen on pyrittävä olemaan puolueeton ja sotilaspoliittisesti liittoutumaton.
Jos Venäjää ja monin sukulaissitein läheistä kansaa pelkää, on kai viisasta sitten ennemmin tehdä vaikka uusi kaikki inhimillisen toiminnan alat käsittävä yya-sopimus Venäjän kanssa siltäkin varalta, että Suomea uhkaa jokin ulkoinen taho. Miksei sitten haukoille ole Venäjän kanssa liittoutuminen vaihtoehto Natolle?
Kun nyt jo joudutaan muka arvomaailmojen myllerryksessä törmäyskurssille siitä, kuka Suomessa jo päättää, Suomi itse vai ylikansallinen EU, kuka tähän soppaan enää haluaa yhtä toimijaa Natoa rajoittamaan Suomen poliittista liikkumatilaa ja kansalaisoikeuksia.
Matti Kangasluoma
Tekn.lis., ekon.
Kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntija
Turku