Lukijoilta

Äänestäminen on oikeus, ei velvollisuus

Olen kuullut ihmisten kerskailevan äänestämättömyydellään, koska "politiikka on mätää ja poliitikot pettäviä ja kieroja oman etunsa ajajia".

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Äänestämättömyys vie pohjaa demokratialta. Oikeudenmukaisuus ei toteudu.

Tutkimusten mukaan laiskimpia äänestäjiä ovat yhteiskunnan huono-osaiset. Joskus iskee ilkeä ajatus, että huono-osaisuus johtuu juuri tästä asenteesta. Oletetaan jonkun aina tekevän asiat puolestamme.

Poliitikot eivät aina petä, mutta ristiriitaisista pyrkimyksistä joudutaan tekemään kompromisseja. Äänestämättä jättänyt huono-osainen sen sijaan pettää törkeästi äänestänyttä kohtalotoveriaan.

Makua ja väriä politiikasta vie ehdokkaiden pyrkimys miellyttää kaikkia, kuten nykyisessä veronkevennyshuutokaupassa. Entä kun tulot eivät riitä edes valtionveron perintäkynnykselle? Kunnallisveron nousun myötä pienituloisen verot lisääntyvät.

Äänestämättömyyden syyksi sanotaan usein sopivan ehdokkaan puuttuminen, mutta tärkeämpää onkin äänestää puoluetta. Aina voi asioista kysellä.

Jos ajattelee omilla aivoillaan ei haittaa, vaikka onkin kuullut pienenä puhuttavan pahaa "kommunisteista" tai "porvari" kuulostaa haukkumasanalta. Mikään aatesuunta tai yhteiskuntajärjestelmä ei pitkällä aikavälillä ole osoittautunut ylivertaiseksi. Rikkaus ei ole taannut hyvinvointia ja rauhaa. Sen sijaan sosiaalinen ja muu turvallisuus tuntuvat käyvän käsi kädessä.

Demokratiassa ei ole pakko äänestää, mutta äänestämättä jättävä huono-osainen antaa tukensa hyväosaiselle.

Ismo Saloranta
Lieto