Opiskelijan päätyö on opiskelu
Laura Langh kirjoittaa (TS 23.10.) opiskelun ja työssäkäynnin yhteensovittamisesta. Hänen mukaansa opiskelijan tulisi saada käydä töissä ja tienata enemmän kuin mitä nykyinen vapaan vuositulon raja sallii. Lisäksi työssäkäynti hänen mukaansa lisäisi nuorten työkokemusta ja valmistaisi heitä työelämään.
Olen samaa mieltä Langhin kanssa siitä, että opiskelijoilla tuppaa olemaan kukkarossa rahan sijasta suuri tukku kuitteja. Ratkaisuksi en kuitenkaan ensimmäisenä esittäisi vapaan vuositulon rajan korottamista. Jo tällä hetkellä opiskelija voi tienata vuoden aikana 6 060 euroa vaikka hän nostaisi opintotukea jokaiselta vuoden kuukaudelta. Jos hän puolestaan vastaanottaa vuodessa yhdeksän kuukauden verran opintotukea, saa hän tienata 9 090 euroa.
Aivan ensimmäiseksi opiskelijat olisi siirrettävä yleisen asumistuen piiriin niin, että heidän olisi mahdollista saada asumiseensa tukea myös kesäajalta.
Nykyisessä järjestelmässä opintotuen asumislisää saa vain niiltä kuukausilta, jolloin opiskelija nostaa myös opintotukea. Kevät- ja syyslukukauden väliin jäävältä ajalta, jolloin opiskelija käy esimerkiksi kesätöissä, asumistukea ei saa, vaikka onhan täysin selvää, että silloinkin on asuttava jossain.
Tottahan toki työssäkäynti lisää opiskelijan työkokemusta, mutta valitettavasti suurin osa työssäkäyvistä opiskelijoista ei todellakaan työskentele sillä alalla, jota varten opiskelee. Lisäksi jatkuva työssäkäynti stressaa opiskelijaa ja viivyttää opintoja. Ja pitäisihän opiskelijalla jäädä aikaa myös siihen kuuluisaan "opiskelijaelämään" eli sosiaaliseen kanssakäymiseen.
Jos opiskelijoiden oman alan työkokemuksen saamista halutaan kannustaa ja näin lisätä nuorten valmiutta astua mukaan oikeaan työelämään, täytyy se tehdä jollain muulla tavalla kuin tulorajoja korottamalla. Esimerkiksi yliopistossa voitaisiin lisätä oman alan harjoittelusta saatavia opintoviikkomääriä niin, että se kannustaisi harjoittelemaan kuusi kuukautta nykyisen niin tavallisen kolmen sijaan.
Opiskelijan päätyö on opiskelu. Tähän heille myös tulisi suoda mahdollisuus.
Mielestäni on väärin, että opiskelijan työtä kunnioitetaan niin vähän, että hänet pakotetaan ansiotöihin tai ottamaan lainaa, jotta hän tulisi toimeen opiskeluaikanaan.
Tytti Seppänen
Toinen opiskelija
Turku