Lukijoilta

Ryöstöverotusta Kaarinassa
kiinteistöveron varjolla

Kaarinan kaupunki on ahneudessaan ottanut käyttöön vuoden 2002 kiinteistöverotuksessa kiinteistöverolain suoman mahdollisuuden määrätä korkeampi vero ns. rakentamattomille rakennuspaikoille. Eli valtuusto päätti, että näiltä verotetaan 0,55 prosentin sijasta 2,5 prosenttia maapohjan verotusarvosta eli lähes viisinkertaisesti asuntotarkoitukseen kaavoitetulta maalta.

Yleisesti ymmärretään, että korkeampi vero koskee omakotitontin omistajaa, joka on tontistaan lohkonut erillisen tontin taikka useampiakin, mutta nämä tontit olisivat rakentamattomia ja edelleen hänen omistuksessaan. Näin verotus kohdistuisi ehkä oikein, jos tarkoitus on, että nämä rakentamattomat tontit myytäisiin tarvitseville. Mutta näin ei ole.

Näin verotetaan myös omakotitontin omistajaa, joka ei mitenkään ole lohkonut tai muutenkaan erottanut tontistaan palaakaan. Oma asuinrakennus on tontilla, joten tonttia ei mitenkään voi sanoa rakentamattomaksi.

Tähän veroriistoon riittääkin, että kaavoittaja on "viivoittimellaan jakanut tontin kahtia", mielivaltaisesti paperilla katsomatta tonttia luonnossa, kuten meidän tapauksessamme: keskeltä pihaa vaan rappuja hipoen. Rapuilta voimme hypätä korkeasti verotetulle pihalle ja siitä korkeasti verotettuun puutarhaan, mikä ikään kuin on tarkoitettu muille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

0,55 prosentin verotuksen piiriin on jäänyt meille itsellemme, koko tontin omistajille, alle yksi kolmasosa, puutarhasta ei palaakaan. Yli kaksi kolmasosaa tontistamme tullaan jatkossakin - mikäli valtuusto "viisaudessaan" jatkaa tätä pöyristyttäväksi katsottavaa verotusta - ryöstöverottamaan hamaan tulevaisuuteen.

Näin ei veroteta kuitenkaan kaikkia omakotilaisia. Osalla ovat rakennukset tontilla niin keskeisesti, että kaavoittaja ei ole päässyt järkevästi paperillaan jakamaan tonttia tai tontti, vaikka isokin, on kaava-alueen ulkopuolella.

Missä on oikeudenmukaisuus ja kuntalaisten kohtelun tasavertaisuusajattelu - ei ainakaan nykyisten valtuutettujen korvien välissä! Toisinajattelijoita onneksi sielläkin on - joten vaadimme todella parempia päätöksiä tulevassa valtuuston kokouksessa maanantaina.

PS. Vihjeeksi talousongelmissa kamppailevalle Turun kaupungille: Tehkää niin kuin Kaarina, ottakaa käyttöön rakentamattoman rakennuspaikan korotetun kiinteistöveron suoma mahdollisuus - ja unohtakaa veronmaksajien tasa-arvoisuus, niin ei tarvitse korottaa veroäyriä!

Ryöstöverotettava kaarinalainen