Lukijoilta

Kaniini ei selviä luonnossa

Tuntuu jälleen kerran pahalta joutua tunnustamaan kuuluvansa tähän ajattelevien ja tuntevien eläinten lajiin, jonka jäsenet eivät näytä ikinä oppivan ottamaan toisia huomioon. Väitämme olevamme eläinten yläpuolella parempien kykyjemme tuntea ja ajatella ansiosta, mutta yksikään eläin ei ole niin julma, että käyttäisi toista eläintä hyväkseen ainoastaan pienenä huvituksena ja sen jälkeen hylkäisi, mitä ajattelemattomimmalla tavalla oman onnensa nojaan.

Kesäkissat ovat onneksi vähentyneet villeimmistä vuosista, kiitos näyttävän mediaotsikoinnin, mutta ongelma on valitettavasti siirtynyt toisaalla.

Olen joutunut havaitsemaan, että nykyajan ihmiset eivät tunnu enää tietävän, mitä eroa on jäniksellä ja lemmikkikaniineilla. Ihmiset ottavat kesäkissan sijaan kesäkaniinin ja syksyn tullen kuvittelevat sen pärjäävän omillaan luonnossa. Suomen luonnossa elävistä jäniksistä ja rusakoista ei kuitenkaan voi päätellä, että myös niiden sukulaiset, kaniinit selviytyisivät villeinä luonnossa. Hyvät ihmiset, vastuunsa tuntevat kesänaapurit, tehkää vielä viimeinen vierailu mökeillenne ja lopettakaan kesälemmikkienne kärsimys.

Niille, jotka suunnittelevat jotain uutta ja erilaista ensi kesäksi tiedoksi, että huolenpitovelvollisuus koskee kaikkia eläinlajeja poikkeuksetta, eikä mikään lemmikki pärjää luonnossa omillaan hoitoon totuttuaan.
K.Carlström
Maalla 12kk vuodessa