Lukijoilta

Aluepelastuslaitosko pelastaa?

Yhteiskunnallisen kehityksen avainsana on taloudellinen tehokkuus. Pitää tulla entisellä kustannustasolla toimeen ja tuottaa silti tehokkaampi palvelu. Kustannussäästöä syntyy vasta jonkin ajan päästä ns. kun asiat ja rahat priorisoidaan.

Säästön saaminen on avaintulos, vaikka siltä ei näytäkään. On vain ajan kysymys säästöjen toteuttaminen, pitää vain tarpeeksi laajakantoisesti katsoa asioita eli uudistaa rakenteet.

Pelastuslaitosten sopimukset herättävät "närää" pienissä kunnissa, eritoten Varsinais-Suomen alueella, jossa niitä myös runsaimmin on. Alan kannalta on myöskin oleellista, että myös sopimuspalokuntia (VPK) on juuri näissä kunnissa.

Pääsääntö on, että VPK:n omaavat kunnat hoitavat ne velvoitteet, joita pelastustoimi edellyttää, lähes puolella rahalla siitä, mitä kuluu jo pienenkin vakinaisen palokunnan kustannuksiin. Kun pelastustoimen suurten muutosten avulla eivät kokonaiskustannukset nouse, vaan ovat keskimäärin ennallaan. Siis kun nousee ja laskee yhtä paljon, keskimääräiset menot pysyvät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt vaan ei auta itku markkinoilla, miksi eduskunta hyväksyi vähin puhein lain, jossa perustuslain henki säilyi "rimaa hipoen" eli pakkolain ei katsottu loukkaavan kuntien itsemääräämisoikeutta. Kun Myllyniemi sai hallituksen miehenä olla ainoana oikeassa miten pelastustoimi hoidetaan. Valtiollistamisen hän sentään torjui, paitsi että kulisseissa sekin pelotteena.

Hallitus siis hyväksyi heti periaatteen, eduskunta sääti lain ja niks. Kun herrat Helsinki ja Tampere olivat siirtyneet eläkemiehiksi, kentän äänen eturintamassa ei ollutkaan ryhdikkäitä edusmiehiä vastustamaan tai jarruttamaan tulevaa kehitystä.

Eivät uudet miehetkään tyhmiä ole olleet, heistä tuli ensin "projektipäälliköitä", sen jälkeen mitä todennäköisimmin pelastusjohtajia.

Pienten kuntien rypistely tässä vaiheessa on kosmeettista demokratiaa, jossa huvittavinta on ollut, että kunnilta aina kysytään ensin, mistään huolimatta asiat etenevät vääjäämättä kohti määränpäätä. "Kaik on mänt" sano Rokka. Ylhäältä alaspäin on kaikessa nokkimisjärjestys. Pelastusalalla mitään ylhäältä päin masinoitua ei ole kentän äänellä koskaan kaadettu.
Jouni Hällfors
Palopäällikkö Punkalaitumen kunnasta