Lukijoilta

Kulttuuria tuetaan liikaa

Kulttuuri ja taide ovat meillä ns. pyhä lehmä, samoin niihin laitettavat valtiontuet. Niiden tarkistuksiin ei politiikassa eteenpäin pyrkivä hevin puutu, saatikka supistuksiin, sillä paljastaisi ilmeisemmin sivistymättömyytensä, se saattaisi myös olla poliittinen itsemurha.

Valtion kulttuuribudjetista voisi lohkaista melkoisen osan tärkeämpään, esimerkiksi terveydenhoitoon. Tietämäni mukaan valtion kulttuuribudjetti, talousarviossa vuodelle 2002, on 304 608 000 euroa. Vanhoissa Suomen markoissa 1 827 648 000.

Kirjasto on yksi harvoista sivistyksen alueista, mikä saa täyden tukeni. Monista muista voikin sitten karsia, jopa rajusti.

"Taiteilijoille" myönnettävät avustukset ja apurahat arveluttavat. Minä en näitä ammatinharjoittajan optioita ymmärrä. Taidelaitokset, kansallisooppera, kansallisteatteri ym. ovat kansalle kallista hupia. Jos esimerkiksi kansallisoopperan yhtä sisäänpääsylippua joudutaan tukemaan kansan varoista, tekee mieli kysyä onko siinä enää mitään järkeä, eliittiä sivistää. Harva lappilainen, keskisuomalainenkaan on moista elämystä kokenut.

Lopuksi, jos kaupunginteatterit, sinfoniaorkesterit, oopperat, kamariorkesterit ym. eivät tule omillaan toimeen, lopettakoot. Avustuksia vastaan en täysin ole, vaikka siltä voi näyttää. Mutta ne pitäisi suunnata kansanomaisemmin, kaikille.
Taisto Levo
Alastaro