Lapsityövoiman käytön
epäkohtiin voidaan vaikuttaa
Mistä suklaan kaakao onkaan peräisin, kysyttiin tällä palstalla 8.10. Kaakaota viljellään Länsi-Afrikan lisäksi myös Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Pelkästään Länsi-Afrikassa on noin 1,5 miljoonaa kaakaon viljelijää. Monet viljelmistä ovat pieniä perheviljelmiä.
Suklaateollisuus Suomessa, samoin kuin koko EU-alueella tuomitsee lapsityövoiman käyttöön liittyvät epäkohdat. Länsiafrikkalaisten kaakaoviljelmien työolosuhteista on tehty laaja selvitys ja alan keskeiset organisaatiot ovat ryhtyneet mittaviin toimenpiteisiin epäkohtien korjaamiseksi. Selvityksestä kävi ilmi, että suurin osa niistä lapsista, jotka työskentelevät viljelmillä, tekevät työtä vanhempiensa kanssa perheviljelmillä oppien näin itselleen ammatin tulevaisuutta varten. Joukossa on kuitenkin myös tiloja, joissa lapset työskentelevät sellaisissa olosuhteissa, jotka ovat vastaan kansainvälisiä lapsityövoimaan koskevia sopimuksia.
Parhaiten työolosuhteiden ja lapsityövoiman käytön epäkohtiin voidaan vaikuttaa valistustyöllä sekä puuttumalla epäkohtiin. Koko kaakaota jalostava tuotantoketju on sitoutunut yhdessä kansainvälisten toimialajärjestöjen kanssa työskentelemään lapsityövoiman käyttöön liittyvien epäkohtien poistamiseksi kaakaoviljelmillä. Yhteinen julkilausuma allekirjoitettiin marraskuussa 2001, jossa tuetaan ILO:n (kansainvälinen työjärjestö) yleissopimuksen niitä kohtia, joissa puututaan lapsityövoiman pahimpiin muotoihin ja pakkotyöhön.
Toukokuussa 2002 suklaa- ja kaakaoteollisuuden edustajat allekirjoittivat yleisjulistuksen, jonka tarkoituksena on luoda yhteinen kehitysohjelma ja laaja työolosuhteita koskeva tietojenvaihtojärjestelmä kaakaota tuotavissa maissa. Yhteistyötä tehdään ILO:n asiantuntijoiden kanssa.
Työt ovat jo alkaneet. Ensimmäisenä tehtävänä on kouluttaa viljelijöitä työolosuhteita koskevissa asioissa sekä parantaa viljelyn tuottavuutta. Myös poliittisia aloitteita on tehty työolojen parantamiseksi.
Teija Forsellin esittämät suklaatuotteiden ostoboikotit johtaisivat pahimmillaan siihen, että miljoonien kaakaoviljelijöiden toimeentulo lakkaisi. Siitä kärsisivät erityisesti lapset. Tämä taas johtaisi siihen, että lasten asema edelleen heikkenisi ja lapset joutuisivat todella huonoihin oloihin, pahimmassa tapauksessa lapsiprostituution uhreiksi. Tämän on todennut myös Unicefin pääsihteeri puhuessaan aiheesta.
Ainoa keino lapsityövoiman pahimpien epäkohtien poistamiseksi on vastuullinen yhteistyö ja valistus koko kaakaota tuottavassa ketjussa.
Lea Lastikka
Asiamies
Elintarviketeollisuusliitto ry
Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys