Lukijoilta

Käyttömaksu pois autoista

Oikein huvittaa tämä valtaisa mediakohu käytettyjen tuontiautojen veroasiassa. Se on kuin paljon melua tyhjästä. Asian yhteydessä on myös väläytelty käyttömaksujen muuttamista uusia autoja suosiviksi.

Eikö muka käytettyjen autojen veronkevennys ja kysynnän kasvu nosta hintoja myyjämaassa? Saksalaiset päässevät kätevästi eroon romutusmaksuistaan? Tulee mieleen aika, jolloin neuvostoliittolaisiin aluksiin rahdattiin Suomesta loppuunajettuja Ladoja ja Mosseja.

Käyttömaksu on harhaanjohtava käsite, koska siinä verotetaan auton omistamista, eikä käyttöä. Epäoikeudenmukaisena kyseinen vero tulisi poistaa kokonaan. Eihän muidenkaan moottoripelien omistamista veroteta erikseen.

On tunnettu tosiasia, että uusilla autoilla ajetaan keskimäärin selvästi vanhoja autoja enemmän. Vanhoilla autoilla ajavat yleensä köyhimmät kansalaiset ja he, joilla auton omistamisen pääasiallisin tarkoitus on päästä edes kerran viikossa asioimaan etäällä sijaitsevaan ruokakauppaan.

Auto saastuttaa vain silloin kun sen moottori käy. Perittäköön siis nyt käyttömaksuina kerättävä vero kokonaan polttoaineen hinnassa. Näin toteutuisi oikeudenmukaisempi ja tarkoitustaan vastaavampi saastevero.
Ismo Saloranta
Lieto