Lukijoilta

Henkirikoksista kovemmat tuomiot

Turun Sanomat kertoo 9.7. pahoinpitelytuomiosta seuraavaa: tuntemattomaan kohdistuneesta pahoinpitelystä, josta seurauksena pysyvä haitta, oli käräjäoikeus määrännyt 3 kuukautta ehdonalaista sekä rahallisen korvauksen. Hovissa sentään nousi tämä korvaussumma ja vankeustuomio muuttui ehdottomaksi.

Kuitenkin ihmetyttää, että istumista määrätään vain 3 kuukautta, kun uhri sentään oli vähällä halvautua. Muistaakseni omaisuusrikoksistakin on annettu pitempiä tuomioita, vaikka teon vakavuus toki on aivan eri luokkaa. Ei kai ihmisen henkeä ja terveyttä uhkaava teko voi olla mitättömämpi kuin omaisuuteen kohdistuva rikos? Tuhat vuotta sitten näin ehkä ajateltiin, mutta oman aikamme ihmisen oikeustaju sanoo toisin.

Suomi on Länsi-Euroopan väkivaltaisimpia maita rikostilastojen mukaan. Sattumaako lienee, että väkivaltarikoksista langetetut tuomiomme ovat kansainvälisissä vertailuissa siitä lievimmästä päästä. En tiedä, johtuuko tämä lainlaatijoista vai lain täytäntöönpanijoista. Mielestäni kuitenkin asiassa "jottan tarttis tehrä".

Lyömätön linja paras