Lukijoilta

Poliittisesti sitoutunut vai
sitoutumaton virkamies

Ralf Sund peräänkuulutti kolumnissaan (TS 19.7.) politiikkaa politiikkaan. Lähemmin tarkasteltuna Sund ei vaatinut poliitikkoja tekemään politiikkaa, vaan halusi "uudelleenpolitisoida" maan virkamieskunnan. Yksinkertaistaen Sund esittää, että virkamiesten nimityksissä palattaisiin vanhaan hyvään aikaan, jolloin virkamiehen tuli olla ensisijaisesti sopiva ja toissijaisesti pätevä. Poliittisesti sitoutumaton virkamies kun ei takaa poliittista lojaliteettia.

Tarkastellaanpa Sundin esitystä lähemmin. Toivottavasti joku ottaa asiakseen korjata, jos olen väärässä, mutta tietääkseni suomalaisista vain noin kuusi prosenttia on jonkin puolueen jäseniä. Tämä on ensimmäinen argumenttini virkamiesten puolueettomuuden puolesta. Mikäli virkamiehiä nimitetään jäsenkirjojen perusteella, on 94 prosenttia kansalaisista nimitysten ulkopuolella.

Tämä tarkoittaa osaltaan sitä, että kansalaiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa virkanimityksiä tehtäessä, mutta myös sitä, että julkisen sektorin käytössä on vain kuusi prosenttia kansakunnan osaamispotentiaalista. Poliittiset virkanimitykset eivät siis taida olla oikea lääke, mikäli halutaan varmistaa parhaat mahdolliset voimat yhteiskunnan palvelukseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Entä sitten Sundin mainitsema poliittinen lojaliteetti? Uskallan väittää, että suomalaisten suuri enemmistö pitää tärkeämpänä virkamiesten lojaliteettia meitä suomalaisia kohtaan, kuin lojaliteettia jotain tiettyä poliittista ryhmittymää kohtaan. Uskoisin puolueiden jäsenmäärien tason ja suunnan kertovan siitä, että suurin osa suomalaisista, varsinkin nuoremmista ei elä yhden ainoan totuuden ja aatteen maailmassa, vaan heidän yhteiskunnalliseen ajatteluunsa mahtuu vivahteita eri suunnilta.

Omassa ajattelussani näen vivahteita välillä oikealta, välillä vasemmalta ja mahtuupa joukkoon myös vihreää väriä. En siis voi kuvitella, että minun pitäisi karsinoida ajatuksiani tiettyyn poliittiseen muottiin. Yhteiskunta ja yhteiskunnan palveluksessa toimiminen minua kiinnostaisi, mutta en monen muun nuoren tavoin taida olla sopiva epäpoliittisuuteni takia.

Miten Ralf Sund aikoo saada meidät mukaan, sillä jossain vaiheessa sukupolvenvaihdos on edessä myös virkamieskunnassa. Vai onko Sundin vuodatuksen taustalla pelko siitä, että tulevaisuudessa piiri pieni ei enää pyörikään niin kuin vanhoina hyvinä aikoina?

Kauppatieteiden yo, Valtiotieteiden yo