Lukijoilta

Työnteossa on ideaa, muttei Suomessa

Arvoisa herra K. Carlström (TS 17.7.) kirjoitti hienon parodian koskien Suomea ja työntekoa tässä maassa. Teillä on harvinaisen väärä käsitys tämän päivän työmahdollisuuksista Suomessa. On varmasti helppoa arvostella toisia, kun on itse onnekkaasti vakituisessa työsuhteessa.

Suomessa on ikävä kyllä nykypäivänä tarjolla suurimmaksi osaksi vain pätkätöitä ym. lyhytaikaisia "työkeikkoja". Motivaatio pätkätöihin lopahtaa viimeistään silloin, kun pätkätyösuhteen (esimerkiksi 1-2 viikkoa) jälkeen Kela maksaa kuukauden lopuilta päiviltä ns. "suhteutettua" päivärahaa.

Eli rahallisesti lopputulos voi olla sama tai jopa huonompi kuin työttömänä olo, ottaen huomioon asumis-, lastenhoito- ym. tukien alenemisen pienenkin työkeikan vuoksi. Voiko tällainen menettely motivoida ihmistä työntekoon? Ehkä joitakuita jonkin aikaa, mutta perheellisellä järki herää ennemmin tai myöhemmin.

Ruotsissa työntekijä saa aina joka työttömyyspäivältä korvauksen täysimääräisenä, huolimatta siitä, onko hän tehnyt kaksi päivää tai kaksi viikkoa töitä kuukauden aikana. Siellä pätkätöistä ei rankaista työntekijää niin kuin Suomessa.

Huolestuttavaa Suomessa on se, että eläkkeelle pääsyä yritetään venyttää viimeiseen asti. Töissä olevat joutuvat tekemään 2-3 ihmisen työt, kun samaan aikaan toisilla ei ole töitä lainkaan.

Maassa todellakin on paljon tekemätöntä työtä, meinaan kirveelle. Suomi on hoitanut työllisyyteen liittyvät asiansa todella huonosti. Yllä olevasta voi tulla mieleen vaikkapa ajatus: maassa maan tavalla tai maasta pois. Tosiasia on, että jälkimmäisen vaihtoehdon valitsevat monet jo nyt.
Aivoni ajattelevi