Lukijoilta

Kehitysoptimismi on vaarallista

Olen seurannut avaruustähtitieteen professorin, Esko Valtaojan kirjoituksia useassa TS:n numerossa. Hänen kehitysoptimisminsa käy ilmi esim. seuraavassa väittämässä. " Tieto on vapauttanut meidät muuttamaan maailmaa..... Me elämme runsaudessa yhä terveempinä, yhä vapaampina toteuttamaan kukin omaa itseään, omaa humaania ihmisyyttään."

Valtaoja sivuuttaa nykajan kääntöpuolia. Noin miljaardi ihmistä elää aliravittuina, eli enemmän kuin koskaan aikaisemin. Hän ummistaa silmänsä burn-out ilmiöille sekä terrorismin ja rikollisuuden lisääntymiselle. Itse olen pahoillani siitä, etten pysty antamaan yhtä turvallista ympäristöä ja tulevaisuutta omalle lapselleni kuin itselläni oli.

Kuuluisa sosiologi ja kulttuurien tutkija Max Weber näki nopean taloudellis-teknisen kehityksen lähtenen liikkelle protestanttisen etiikan ansiosta. Mutta hän näki myös siihen liittyvät vaarat. "Emme rakenna Eedenin puutarhaa, vaan rautaista vankikoppia itsellemme. Itä-Euroopassa sen aiheuttaa byrokratia, lännessä taloudellinen järjestelmä". Jos Weber olisi saanut hallita Saksaa Hitlerin sijasta (hän oli presidenttiehdokas), ihmiskunta olisi säästynyt toisen maailmansodan kauhuista.

Maapallon ihmiset eivät vielä ole turmelleet muita planeettoja, mutta omalla planeetallamme jäljet ovat pelottavia. Joka vuosi tuhotaan uskomattoman suuri määrä kasvi- ja eläinlajeja. Niiden perintötekijöissä on informatiota, joka rakentaa kehon ja ohjaa reaktioita. Maapallon nykyinen monimuotoisuus on yli kolmen miljardin vuoden kehityksen tulosta. Onko mielekästä hankkia uutta tietoa, kun sillä tuhotaan kaikkein tärkeintä tietoa, joka ylläpitää ja turvaa elämän jatkumista? Miten kaikki päättyy?
Harry Frilund