Lukijoilta

Hiljainen hyväksyntäkin
on rasismia

Normaaliako? Tapahtui Turussa 28.6. noin klo 21.45 bussissa linjalla 18, matkalla Runosmäestä Kauppatorille. Runosmäestä autoon oli astunut joukko nuoria matkalla ilmeisesti juhlimaan. Iältään 16-17-vuotiaita, tavallisia, hyvin pukeutuneita nuoria, hieman äänekkäitä, mikä on normaalia nuorisolle perjantai-iltana.

Tilanne muuttui, kun bussiin astui afrikkalainen nuori mies. Alkoi laulu. Ensin en tajunnut yhteyttä, mutta sitten valkeni, että nämä nuoret lauloivat ja pilkkasivat tätä miestä rivoilla ja rasistisilla lauluilla. Kukaan ei reagoinut.

Tämä oli minulle aivan uutta. Olen lomalla Turussa, asunut Mosambikissa jo monta vuotta. Siellä en ole koskaan kokenut rasismia omalla kohdallani. En ole myöskään kuullut vastaavasta käyttäytymisestä. Nyt ystävättäreni ja sukulaisteni kanssa puhuttuani tajuan, että tällainen rasistinen käytös ja pahempikin on täällä jokapäiväinen tapahtuma.

Puhutaan paljon globalisoitumisesta ja kulttuurien yhdentymisestä. Mielestäni globalisoituminen tarkoittaa jotain aivan muuta kuin rasismin hyväksyntää. Mutta Turussa näyttää vielä olevan pitkä tie sivistykseen ja hyvään käytökseen. Siitä nämä nuoret antoivat typerällä käyttäytymisellään hyvän esimerkin. Tällaista käyttäytymistä ei voi koskaan eikä missään tilanteessa puolustaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Reagoin lauluun kiukulla ja järkytyksellä. Kommentoidessani laulamista sain tietenkin itse halventavia nimityksiä. Järkytyin sekä itse rasismista että kanssamatkustajien käytöksestä. Ainoastaan yksi nuori nainen oli avoimesti samaa mieltä kanssani. Jotkut nauroivat laulajien mukana. Kaikki muut vaikenivat.

Vaikenemalla rasistista käyttäytymistä rohkaistaan entisestään. Kun en myöskään halunnut kuunnella raikuvaa miesten sukupuolielimistä kertovaa laulua, sain otsaani v-maisen vanhan ämmän leiman. Tietenkin.

Kauppatorilla kysyin autonkuljettajalta eikö näitä nuoria olisi voitu heittää pois bussista. Kuljettaja ei ollut valitettavasti kuullut mitä nuoret olivat laulaneet. En tiedä mitä kuljettajat voisivat ja haluaisivat tehdä tällaisessa tilanteessa.

En ole tiukkapipo, päinvastoin. Mutta en myöskään ole rasisti. En halua sulautua siihen suureen harmaaseen massaan, joka hyväksyy rasistisen käyttäytymisen. Hiljainen hyväksyntä on myös rasismia.
Onneksi vain lomalla