Lukijoilta

Suomalaisnuorillako
kehno työmoraali?

TS:n 27. kesäkuuta 2002 tekemä reportaasi paimiolaiselta mansikanviljelytilalta pisti kiukun porisemaan. Tilalla aloitetaan työt neljältä aamulla ja töitä paiskitaan säässä kuin säässä kolmeen asti iltapäivällä, kokonaista 11 tuntia päivässä. Koska suomalaisnuorilla on "kehno työmoraali", työ teetetään ulkomaalaisilla poimijoilla.

Missä sitten suomalaisten "kehnon työmoraalin" syyt? Ensinnäkään palkka ei taida kovin kummoinen olla, kun palkkatason vertailukohtia haetaan jutun mukaan oikein Ukrainasta saakka. Miksei yhtä hyvin vaikka Sambiasta?

Miksikö pellolla ei näy aamuneljältä suomalaisnuoria? Ehkä siitä yksinkertaisesta syystä, että mansikkatilat sijaitsevat usein ns. korvessa, eli kulkuyhteydet ovat autottomalle huonot. Lisäksi julkiset liikennevälineet aloittelevat päivänsä kesäaikaan vasta viiden-kuuden aikaan aamulla. Näin ollen työpaikalle pääsy on hankalaa, ellei jopa mahdotonta.

Työmatkat ja työpäivään valmistautuminen vievät aikaa, joten työmatkan pituudesta riippuen "kehnon työmoraalin" omaava suomalaisnuori joutuu heräämään jo kahden-kolmen aikaan yöllä. Sitten vielä viljelijät kehtaavat syyttää heitä laiskuudesta. Elämmekö todella Suomessa 2000-luvulla?

Miksi ihmeessä pellolla on oltava jo neljältä aamulla jos töihin halutaan kotimaisia poimijoita? Menevätkö mansikat huonoiksi jos niiden poiminta aloitetaan "vasta" seitsemältä aamulla? Viljelijät voisivat vähän tarkistaa omia asenteitaan ja opetella hiukan joustavuutta, jos haluavat suomalaisia työntekijöitä pelloilleen.
Pitäkää pintanne suomalaiset!