Lukijoilta

Kirkosta tulossa sosiaalikeskuksen jälkien korjaaja

Olemme turkulainen avopari ja meille syntyy ensimmäinen lapsi juhannuksena. Tuleva äiti on ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sosiaalialan ammattilainen ja tuleva isä on toisen vuoden liiketalouden opiskelija ammattikorkeakoulussa.

Tulevan äidin valmistumisesta oli seurauksena työttömyys ennen äitiysloman alkua. Tulevalla äidillä oli oikeus hakea ansiosidonnaista päivärahaa, mutta hän joutuisi täyttämään päivärahahakemusta ensin neljän viikon ajalta ennen sen lähettämistä liittoon.

Tilanteemme muodostui tukalaksi. Meidän olisi tullut selviytyä kaikista kuukauden menoistamme ainoastaan tulevan isän opintososiaalisilla etuuksilla eli n. 400 eurolla, vuokramme ollessa jo enemmän.

Turvauduimme sosiaalikeskuksen myöntämään toimeentulotukeen, josta tässä tilanteessa luulimme olevan apua tilapäiseen ahdinkoomme. Luulomme hävisivät, kun tapaamisaikaa tarjottiin vasta viiden viikon päähän. Siihen saakka olisi pitänyt selvitä omillaan.

Sinnikkyydellämme saimme ns. paperikäsittelyn, jossa toimitimme ison kasan papereitamme sosiaalikeskukseen ja näiden perusteella, meitä näkemättä ja kuulematta, saimme toimeentulotukipäätöksenä summan, jolla maksoimme vuokran. Ruokaan ja pakollisten laskujen maksuun meillä toimeentulotukilain mukaan oli kuulemma itselläkin rahaa. Oikea totuus kuitenkin oli eri kuin sosiaalikeskuksen lakien mukaan määrittelemä totuus. Katto pysyi pään päällä, mutta vatsa oli tyhjä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Otimme yhteyttä seurakuntaamme. Vastaanotto oli erittäin inhimillinen ja ymmärtäväinen. Diakoniatyöntekijän tapaamista olisi pitänyt odottaa muutama viikko, mutta koska seurakunta oikeasti välittää ihmisen hädästä, saimme ajan jo muutaman päivän päähän. Onneksi.

Meidät vastaanottanut diakoniatyöntekijä tarjosi juuri sellaista apua, jota tilanteemme tarvitsikin eli saimme vatsoihimme täytettä, sekä todellista ymmärtämystä tilanteeseemme, kun taas sosiaalikeskus sekosi pykäliinsä.

Seurakunta on ymmärtänyt, että avun tarvetta arvioitaessa tulee huomioida todelliset menot ja tulot. Sosiaalikeskushan huomioi ainoastaan laissa määritellyt, tiettyyn elämäntilanteeseen oletetusti kuuluvat, menot ja tulot. Tämä kuitenkaan harvoin vastaa asiakkaan todellista tilannetta. Seurakunnan parempi ymmärtämys ikävä kyllä aiheuttaa sen, että kirkosta on tulossa sosiaalikeskuksen jälkien korjaaja, vaikka se ei olekaan tarkoitus.

Luulimme, että sosiaalikeskukseen voisi turvautua viime kädessä, tilapäisessä avuntarpeessa. Luulo oli väärä ja toivommekin, että sosiaalikeskuksen toimintatapoja tarkasteltaisiin ja sille annettaisiin riittävät resurssit niin kaupungin kuin valtionkin tahoilta. Selvisimme tilanteestamme hammasta purren ja haluammekin kiittää seurakuntaamme siitä, että olimme heille ihmisiä, emmekä paperikasa työpöydän kulmalla muiden kasojen joukossa.
"Selviytyjät"