Lukijoilta

Maidon puhtautta
kontrolloidaan tarkasti

TS/Tuula Heinilä<br />Maitotilojen on noudatettava sairastuneita lehmiä lääkitessään varoaikoja, jona aikana maitoa ei saa lähettää meijeriin.
TS/Tuula Heinilä
Maitotilojen on noudatettava sairastuneita lehmiä lääkitessään varoaikoja, jona aikana maitoa ei saa lähettää meijeriin.

Suomalaisten maitotilojen tuottaman maidon puhtautta vaalitaan tarkasti koko matkan maitotilalta kuluttajan tölkkiin. Antibioottijäämien esiintyminen kuluttajamaidossa on lähes mahdotonta.

Maitotilojen on noudatettava sairastuneita lehmiä lääkitessään varoaikoja, jona aikana maitoa ei saa lähettää meijeriin. Varoajan jälkeen maito on testattava Valio T 101 -antibioottitestillä, jonka avulla maito tulee todeta puhtaaksi ennen meijeriin lähettämistä. Maitotiloilta maito kerätään maitoautoihin, joiden jokaisesta kuormasta vielä tehdään antibioottitesti ennen maitosiiloon purkua.

Antibioottijäämät eivät siten ole syy siihen, ettei maito piimi Gefilus-piimän avulla, kuten Turun Sanomien mielipidepalstalla 3.4. arveltiin. Piimimättömyys saattaa sen sijaan aiheutua siitä, että piimässä hapatebakteerit eivät enää ole yhtä aktiivisia kuin meijeriolosuhteissa. Piimän hapatebakteeripitoisuudet saattavat myös vaihdella valmistuserittäin.
Pia Kontunen
Viestintäjohtaja
Valio Oy