Lukijoilta

Taiteilija Aimo Lautalan
teokset pysähdyttävät

Galleria Nefretissä (Valtion virastotalo) on parhaillaan uusikaupunkilaisen taiteilijan Aimo Lautalan kohuttu näyttely. Mukana teoksia, jotka oli jo hankittu Uudenkaupungin siunauskappeliin, mutta jouduttu poistamaan sieltä yleisen paheksunnan vuoksi. Pääteos on Kristus ristillä ja erillisinä teoksina 12 apostolia. Nämä teokset eivät ole niin sanotusti helposti avautuvaa taidetta, mutta ne vaativat pysähtymään ja syventymään. Varsinkin pääteos Kristus ristillä on mahtavan hätkähdyttävä. Teoksissa on paljon symboliikkaa, mm. Juudas on kuvattu kaksipäisenä, Kristus-hahmo keltaisella värillä, mutta veri, joka virtaa hänen rinnastaan on valkoista, koska valkoinen on armon väri ja teoksen syvin sanoma on armo ja anteeksianto.

Hiljainen vaatimaton uurastaja Aimo Lautala on koonnut kokonaisen kansion kaikista lehtiarvosteluista, sekä hyvistä että huonoista. Paikoin pöyristyttävää luettavaa. Tuntuu, että jokainen kirjoitustaitoinen on tarttunut kynään valuttaakseen sappeaan taiteilijaparan niskaan. On sanonta, että tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Tässä tapauksessa ne ovat kolisseet niin kovaa, että Kristus opetuslapsineen on lentänyt ulos Uudenkaupungin siunauskappelista. Sääli, sillä moni kappelissa kävijä olisi varmaan saanut teoksista tukevaa ainesta omiksi henkisiksi rakennuspuikseen.

Jos epäilee, ettei taiteilija osaa piirtää "kauniitakin" kuvia, voi näyttelyssä vilkaista hänen viehättävää sarjaansa lapsenlapsestaan. Sitä ja muita teoksia joku nerokas arvostelija oli esittänyt sijoitettaviksi Ukin Bonk-kokoelmiin.

Kiitos Nefretille rohkeudesta ja hyvää jatkoa mielenkiintoisille näyttelyille.

Aimo Lautalan taidetta voi nähdä galleriassa 14.4.2002 asti.
Sat sapienti