Lukijoilta

Ihminen, karhu ja muu luonto

TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska

Terve luonto ja sen hyödyntäminen ovat niin ihmisen kuin karhunkin ehdoton elinehto. Monet luonnonsuojelujärjestöt, sinänsä hyvällä asialla olevat, vähättelevät tai jättävät kokonaan huomiotta ihmisen. Esimerkiksi Matti Liimatainen / Greenpeace (TS 22.3.) varoittelee sukupuuttoaallosta, joka uhkaa karhua. Syynä on ihmisen harjoittama häirintä, tämä kun on varmistamassa omia ja jokaisen kansalaisen elinmahdollisuuksia tasapuolisesti karhun kanssa tässä upeassa Suomessamme. Ihminenkö siis väistyköön petojen reviiriltä?

Greenpeace toteaa, että karhukanta on kasvussa ja leviämässä nimenomaan myös hoidettuihinkin metsiimme. "Luonnonsuojelusta" huolimatta. Silti suomalainen karhu on valittu uhanalaisena maailmanlaajuisen metsäkampanjan symboliksi.

Kotimaahan ja maailmalle lietsotaan vääristynyttä kuvaa luontoa raiskaavasta kansasta johtaen pahimmillaan tuotteittemme lisäboikotointiin. Kun tähän lisätään erilaisten luontoaktivistien julkisuutta tavoittelevat laittomuudet ja provokaatiot, johtaa toiminta koko todellista luonnonsuojelua vastaan. Samoin lokkien, varisten, harakoiden ja räkättirastaiden rauhoittaminen. Nämäkö tautien levittäjät, torien likaajat, munarosvot ja mansikkavarkaat ovat uhanalaisia Suomessa.

Annettakoon laillisten metsästäjien pitää kannat kurissa, sukupuutto ei tällöin uhkaa mitään eläinlajia.

Elämme nyt tietoyhteiskunnan ja kasinotalouden aallonharjalla, toivottavasti pitkään. Tässäkään tilanteessa emme siis kuitenkaan elä hyödyntämättä luonnonvarojamme.

Vaalikaamme siis luontoamme myös ihmisen reviiriä kunnioittaen.
Esko Eela