Lukijoilta

Roskapussin sisältö yksityinen asia

TS/Laura Vesa<br />Tutkimuksen olisi voinut toteuttaa vapaaehtoisten jätenäytteiden tai jopa kyselyn avulla, todetaan kirjoituksessa.
TS/Laura Vesa
Tutkimuksen olisi voinut toteuttaa vapaaehtoisten jätenäytteiden tai jopa kyselyn avulla, todetaan kirjoituksessa.

Turun ympäristönsuojelutoimisto on aloittanut 10 000 turkulaisen sekajätepussien tutkituttamisen ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokisen johdolla. Tarkoituksena on Jokisen mukaan saada tietoa jätteiden lajittelusta tulevia jätehuoltoratkaisuja varten. (TS 28.1.)

Tutkittava asia on tärkeä, mutta tutkimuksen toteuttamistapa kyseenalainen. Roskapussin sisällön tutkiminen on yksityisyyden loukkaamista, sanoi laki roskien statuksesta mitä hyvänsä. Kukaan tuskin ajattelee roskia viedessään, että pussin sisältö päätyy ventovieraiden käpälöitäviksi. Roskapussin sisältö kokonaisuudessaan voi olla myös varsin paljastava kooste ihmisen elämästä tilitietoineen, lääkepakkauksineen ja niin edelleen.

Yksityisyyttä pitäisi kunnioittaa senkin takia, ettei roskien hävittämistavalle ole paljon vaihtoehtoja - vai pitäisikö lopettaa jätehuoltomaksujen maksaminen ja alkaa haudata roskat takapihalle tai polttaa ne nuotiolla?

Tutkimuksen olisi voinut toteuttaa vapaaehtoisten jätenäytteiden tai jopa kyselyn avulla, ei siihen salassa alkanutta ja kuukausia kestävää jätteiden penkomista olisi tarvittu. Mikko Jokisen olisi hyvä perehtyä käsitteeseen nimeltä tutkimusetiikka.
Levätkööt roskamme rauhassa