Lukijoilta

Sakkojakautuman todellinen tilanne selvitettävä

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi

Paljon julkisuutta saaneet muutamat ylinopeussakot ovat johtaneet mielipidemittauksiin siitä, ovatko tuloon perustuvat sakot oikeutettuja. Mielipiteet perustuvat pääsääntöisesti muutamaan julkiseen tapaukseen, jotka ovat ylittäneet uutiskynnyksen ulkomaillakin. Ehkä osittain sosiaalisesta taustasta johtuen ollaan joko puolesta tai vastaan.

Yritin saada selville Tilastokeskuksen tietosivuilta, mikä on annettujen ylinopeussakkojen suuruus ja lukumäärä. Ainoan tiedon, jonka osasin kaivaa esille nopeasti oli liikennerikkomusten määrä. Niitä oli noin 213 000 kappaletta vuoden 2001 osalta (ennakkoarvio). Tähän lukuun ei sisälly joupumusrikkomuksia. Ylinopeussakkojen osuutta en tiedä, mutta sakotettavia liikennerikkomuksia on joka tapauksessa lukumääräisesti paljon.

Minusta olisi ensin tärkeätä tietää, miten annettujen sakkojen suuruus jakautuu. Vasta tämän jälkeen voidaan objektiivisesti käsitellä asiaa. Yllättävää on, että jo nyt yhden tai kahden tapauksen perusteella vaaditaan lakimuutosta ja muutenkin esitetään mielipiteitä (iltapäivälehdet, Leena Harkimo, Jörn Donner jne). Ne ovat yhtä populistisia kuin ne yksittäiset ylinopeussakotkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ovatko tuloon perustuvat sakot sitten oikeutettuja? USA:ssa kysytään, ovatko ns. punitiiviset rangaistukset oikeutettuja? Niissähän samalla tavalla maksukykyisyyteen perustuen määrätään yksilöille ja yhtiöille sakko sillä ajatuksella, että rangaistuksen on oltava tuntuva. Tämä käytäntö on ajanut yksilöitä ja yhtiöitä konkursseihin. Esitänkin tämän vain esimerkkinä siitä, että maksukykyisyyteen perustuva järjestelmä ei ole pelkästään kotitekoinen suomalainen käytäntö.

Tilastotiede on mielenkiintoista; yhteen 700 000 markan sakkoon mahtuu 700 tuhannen markan sakkoa ja 700 on 213 000:sta vain 0,3 prosenttia! Olen saanut noin viisi vuotta sitten tuhannen markan sakon suurin piirtein Nokian johtajan nopeuksin. Se tuntui raskaalta, epäoikeudenmukaiseltakin.... ja otin opiksi siitä.
Tutkitaan ennen kuin hutkitaan