Lukijoilta

Ylhäältä tulija aina
väistämisvelvollinen

TS/Kalle Ipatti<br />Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön tiukemmat säännöt ja rangaistukset, joilla saataisiin laskettelijat tutustumaan rinneohjeisiin ja miettimään tarkemmin omaa ja muiden turvallisuutta, pohtii kirjoittaja.
TS/Kalle Ipatti
Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön tiukemmat säännöt ja rangaistukset, joilla saataisiin laskettelijat tutustumaan rinneohjeisiin ja miettimään tarkemmin omaa ja muiden turvallisuutta, pohtii kirjoittaja.

Lasketteluharrastus, rinneturvallisuus ja sattuneet tapaturmat ovat hyvin lyhyen ajan sisällä saaneet osakseen laajaa, mutta ikävää julkisuutta tiedotusvälineissä. 10- ja 12-vuotiaiden poikien isänä, eniten mieltä kuohuttanut uutinen oli Pyhätunturilla sattunut onnettomuus, joka vaati kaksi ihmishenkeä. 55-vuotias mies törmäsi 14-vuotiaaseen poikaan. Kolari sattui vaativan Polar-rinteen jyrkänteen jälkeen, jossa vauhti helposti nousee yli 70-80 km/h. Toinen osui törmäyksen jälkeen puuhun, toinen kiveen.

Suomessa on noin 100 hiihtokeskusta, joiden loistavasti hoidettujen rinteiden reunoja rajaavat puusto ja metsiin kuuluvat juurakot ja kivet. Ajatus kaikkien Suomen rinteiden merkitsemisestä turvaverkoilla, aidoilla tai heinäpaaleilla on mahdoton ajatus. Laskettelijoiden on itse otettava järki käteen!

Hissinousuja tehtiin kaudella 2000/2001 yhteensä 47,2 miljoonaa. Tilastoituja tapaturmia oli noin 8 000, joista useimmat lienee käsiin ja erityisesti peukaloihin kohdistuneita vammoja.

Voidaan todeta, että tapaturmariski laskettelussa on nykyaikaisten lumetusjärjestelmien, rinnehoitokoneiden, ammattitaitoisen rinnehenkilökunnan ja huippuunsa kehitettyjen lasketteluvälineiden ja kypärän käytön lisääntymisen ansiosta erittäin pieni. Suurimpana turvallisuusriskinä ovat loistavasti hoidetut, lentokenttämäiset rinteet, joissa huonoimmatkin, joskus huonolla itsetunnolla varustetut, laskettelijat voivat päästellä miljoonaa muiden välistä puikkelehtien.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ennen hiihtokeskusten kilpavarustelua laskettelijoiden vauhtia sääteli rinteisiin nopeasti kohonneet kumpareet ja näiden väliin muodostunut jää, joihin monilla nykylaskettelijoilla ei olisi tänä päivänä mitään asiaa. Taidot yksinkertaisesti puuttuvat.

Ongelmana on myös se, ettei uuteen rinnesukupolveen ole iskostunut jo 60-70-luvulta tutut turvallisuussäännöt, kuten pysähdy aina näkyvälle paikalle rinteen reunaan tai ylhäältä tulija on aina väistämisvelvollinen. Uudet, toinen toistaan hurjemmat extreme -lajit ajavat erityisesti nuoria toimimaan joskus järjettömällä, rinteisiin sopimattomalla tavalla.

Muutamissa keskuksissa USA:ssa hurjastelevat ja hölmöilevät laskijat poistetaan rinteestä ottamalla hissikortti pois. Pitäisikö myös Suomessa ottaa käyttöön tiukemmat säännöt ja rangaistukset, joilla vähintäänkin saataisiin laskettelijat tutustumaan rinneohjeisiin, keskustelemaan ja miettimään omaa ja muiden turvallisuutta?
Tom Merilahti