Lukijoilta

Miksi punnan kurssi
ilmoitetaan väärin

Ennen vuodenvaihdetta Turun Sanomien valuuttakursseissa merkittiin punnan arvoksi pyöreästi 9,55 FIM. Ja sen verran punta pankissa maksoi markoissa.

Nyt punnan kurssiksi ilmoitetaan 0,6166 euroa. Sehän on väärin sillä tuo 0,6166 euroa on vain 3,66 mk vanhaa rahaa. Ei sillä saa kuin punnan osia sillä punta maksaa pankissa edelleen tuon 9,55 mk!

Pankissa ei osattu selvittää mistä tämä uusi kurssimerkintä johtuu. Mielestäni kurssi pitäisi merkitä 1,60 euroa niin silloin se vastaisi sitä mitä se punta nytkin maksaa eli pyöristettynä 9,55 vanhaa markkaa.
Mikä maa, mikä valuutta?

Lukija kiinnittää huomiota tärkeään asiaan, joka ei kuitenkaan ole aivan uusi. Valuuttakurssien merkintätapa muuttui jo silloin, kun euro tuli käyttöön. Vanha markkakäytäntö jatkui vuodenvaihteeseen saakka uuden rinnalla myös Turun Sanomien valuuttalistassa.

Aiemmin siis valuuttakurssi kertoi, paljonko valuutta maksoi Suomen markoissa. Uusi merkintätapa käänsi asian päälaelleen. Nyt valuuttalistassa sanotaan, montako valuuttayksikköä yhdellä eurolla saa eli lista kertoo euron arvon valuutassa. Tämä asia todetaan Turun Sanomien valuuttatietojen päällä.

Muutoksen syy löytynee Euroopan keskuspankista Frankfurtista. 2Toimitus