Lukijoilta

Pelastus- ja palotoiminnan tila

Pelataanko Turussa uhkapeliä kaupunkilaisten turvallisuudella? Haluaisin asioista vastaavilta henkilöiltä vastauksen kysymykseen, pyöritetäänkö kaupungin pelastustointa riittämättömillä vahvuuksilla?

Turun palolaitoksen internet-sivuilla kerrotaan sammutustöihin osallistuvaa miehistöä (palomiehiä sekä ylipalomiehiä) olevan viidellä asemalla yhteensä 143 henkilöä. Koska työ tehdään vuorotyönä, näistä henkilöistä on kerrallaan töissä noin 35 henkilöä. Viime aikoina todelliset vahvuudet ovat kuitenkin olleet huomattavasti pienempiä, savusukellukseen päteviä henkilöitä on ajoittain ollut jopa alle viisi töissä. Tämä lienee olevan epäilijöiden helposti tarkistettavissa.

Varsin olematon määrä yhteensä viidelle paloasemalle, varsinkin kun otetaan huomioon, että esimerkiksi savusukellus ei tietääkseni ole edes sallittua, jos käytettävissä ei ole vähintään kahta savusukellusparia, jotka toimivat toinen toistensa turvana hätätilanteessa.

Kesäloma on monella vasta alussa. Jos vahvuudet ovat näin pieniä, että jokaista tulipaloa sammutetaan "koko henkilöstön voimin", niin miten toimitaan, kun sattuu palamaan kahdessa tai useammassa paikassa yhtä aikaa?

Uusimman Turun palolaitoksen internet-sivuilla olevan taulukon mukaan (vuosi 1999) hälytyssuoritteita oli ilman sairaankuljetuksia yhteensä 2 132 kappaletta, joista erilaisia tulipaloja oli 446 kappaletta. Yhtäaikaiset hälytykset eivät liene siis olevan edes mitenkään harvinaisia. Vuonna 1999 menehtyi tulipaloissa 95 henkilöä koko maassa, Turussa ei yksikään. Onnettomuuksilta ei tietenkään voida koskaan kokonaan välttyä, mutta niiden aiheuttamia vahinkoja voidaan vähentää, jos niihin on varauduttu kunnolla. Merkittävä osa onnettomuuksiin varautumisesta on kunnollisen pelastuslaitoksen ylläpito. Pitääkö tässäkin asiassa sattua isompi vahinko ennen kuin asialle tehdään jotain?
Sateinen kesä saattaa pelastaa henkesi