Lukijoilta

Kyllä kehitystä,
ei ahneutta

Evan koulutusprojektin johtaja Juhani Kivelä kirjoitti (TS 18.6.) kaksinapaistuvasta yliopistosta. IT-ala on tietenkin tärkeä Suomelle, ja opetus on syytä pitää ajantasaisena sekä riittävänä. Mutta miksi ihmeessä ulkomaisilta tulijoilta pitäisi kerätä lukukausimaksut. Se olisi toisaalta Troijan hevonen, jolla voitaisiin pian asettaa maksut kaikille.

Suomi on nykyisellään kiintoisa maa, kuten Saksa ja muut Pohjoismaat, joissa ei opiskelijaa rahasteta, vaan kaikilla on ainakin periaatteessa mahdollisuus opintoihin. Maksuilla Suomi ajaisi pois mahdolliset halukkaat tulijat.

Kaikki ei ole IT:aa. Lastentarhanopettajaksi opiskelevan, kasvatustieteilijän, yhteiskuntatieteilijän ja humanistin on vaikeaa ryhtyä yrittäjäksi, silti näiden alojen osaajia tarvitaan tuhansittain. Miten käy riippumattoman tieteen, jos/kun ns. ulkopuolista markkinarahoitusta lisätään?

Juhani Kivelä moitti opiskelijoita konservatiivisuudesta, kun haluamme säilyttää sosiaaliset edut. Kyse opiskelijana olemisessa on pitkälti siitä, millä maksaa seuraavan kuun vuokra, voinko ostaa tarvitsemiani vaatteita, kurssikirjastossa ei riitä kirjoja, saanko työtä (edes pätkäsellaista) valmistuttuani.

Kivelä ei sano aivan suoraan: lukukausimaksut käyttöön. Evan johtaja on hyväpalkkainen virkamies ja tällaiset arkihuolet eivät paina, minkä näkee oitis korskeasta kirjoitustavasta. Realiteettien tajuamiseksi voisi Kivelällekin tehdä hyvää edes lyhytaikainen köyhyys.

Yliopistoja on syytä kehittää siten, että rahasampoaloilla menee hyvin, mutta nälkä (myös tiedon ja sivistyksen) tulee tietoyhteiskunnassakin.

Ei ole syytä vaikeuttaa opiskelijan olosuhteita.
Jouni Suonsivu
Turku