Lukijoilta

Kirjoittajavieras Jukka Pietilä:
Hengen tuuli puhaltaa

Tänään sunnuntaina 17.6. Turun ja lähiseutujen kirkot täyttyvät laulavista seurakuntalaisista, koolla ovat nimittäin Valtakunnallisille kirkkomusiikkijuhlille osallistuvat 450 kuoroa - 8500 laulajan voimin.

Kun jumalanpalvelusuudistus alkoi 1993 uusien messusävelien käyttökokemuksien hankkimisella, samaan aikaan keskusteltiin siitä, miten maallikkoja aktivoitaisiin jumalanpalvelusuudistukseen. Näin oli kuitenkin tapahtunut jo aiemmin, sillä kirkkokuorolaisethan ovat niitä aktiivisimpia seurakuntalaisia, jotka antavat vapaa-aikaansa ja kantavat vastuuta kotiseurakuntansa kirkkomusiikista niin jouluaamun ja pääsiäisyönmessuissa kuin muidenkin pyhien jumalanpalveluksissa, sekä muissa seurakuntien tilaisuuksissa.

Seurakuntien musiikkitoiminta kerää ainakin täällä Turussa ihmisiä vauvasta vaariin: on perustettu "vauvamuskari" ja kirkkokuorojen seniorikuoro, jossa voi vielä laulaa hieman harvemmalla esiintymiskerroilla, kun aktiiviset vuodet kirkkokuoroissa ovat ohi, silti kuitenkin tavoitteellisesti.

Näiden musiikkiryhmien väliin mahtuu lapsikuoro, turkulainen erikoisuus ja ylpeydenaihe: poikakuoro, nuorisokuoro, kamarikuoro ja sekakuoromuotona kirkkokuoro sekä suuri sinfoniakuoro, lisäksi vielä soitinryhmät. Nämä eivät ole mitään sisäpiiriryhmiä vaan kaikkien näiden ryhmien toimintaan on varmasti mahdollisuus päästä mukaan antamaan panoksensa oman seurakuntansa musiikkielämään. Kaikki tämä tapahtuu siis vapaaehtoisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On sanottu, että kuoroon liittyminen on vapaaehtoista, mutta sitten se muuttuu pakolliseksi läsnäoloksi kaikessa kuoron toiminnassa - voihan sen näinkin ilmaista, hyvän toiminnan edellytys on kuitenkin aktiivinen osallistuminen.

Meneillään olevien valtakunnallisten kirkkomusiikkijuhlien tarkoituksena on luoda yhteenkuuluvaisuuden henkeä seurakuntien kuoroille. Juhlat toistuvat viiden vuoden välein, viimeksi oltiin Turussa 1933. Yhteisesti laulettavaa ohjelmistoa on harjoiteltu jo vuosien ajan, mukana on jo klassikoiksi muodostuneita teoksia ja uutta kirkkomusiikkia, kuten Ilkka Kuusiston ja Pia Perkiön Kun Hengen tuuli puhaltaa, joka on samalla juhlien teemalaulu.

Olisiko aika jo otollinen sille, että ainakin suuriin kaupunkiseurakuntiin perustettaisiin ammattilaulajista koostuva kuoro aktiivisten seurakuntalaisten rinnalle eli tulisi uusia seurakunnan työntekijöitä - kuorolaulajia, jotka pystyisivät nopeasti saamaan esityskuntoon nykysäveltäjien kirkkomusiikkia.

On myös sanottu, että minkä ammattilaiset tekevät tällä viikolla, sen harrastelijat tekevät viimeistään kuukauden kuluttua. Toki kirkkokuorolaisten kurssitusta ja koulutusta sekä nuottimateriaalin saatavuutta lisätään jatkuvasti.
Kirjoittaja on Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanttori.