Lukijoilta

Annetaan kalojen kutea rauhassa

Jigikalastajan kuhasesonki on parhaimmillaan. Kuhan kutupaikat kuhisevat suvunjatkamispuuhissa olevia kaloja ja niiden perässä kulkevia kalastajia. Kalaa tuntuu riittävän. Merestä saatu kuha on yleensä juuri ja juuri mitan täyttävä 600-1 000 gramman painoinen, juuri paistinpannuun sopivat fileet omaava kala, mutta joka vuosi saadaan myös suuria jopa 10 kilon painoisia yksilöitä.

Kuhan jigikalastushan perustuu kalan vaistoon suojella vielä syntymättömiä poikasiaan. Naaraspuoliset kuhat makaavat pohjassa kutukuopissa laskemassa arvokasta lastiaan ja koiraskuhat pyörivät ylempänä suojelemassa aluetta tunkeilijoilta. Kalastajan pohjaa pitkin pompottama jigi laukaisee tämän suojeluvaiston ja pannun täytettä kertyy, jopa kymmeniä kaloja illassa. Kudun aikana, yleensä suurempikokoinen, naaraskuha ei syö vaan hoitaa tehtävänsä loppuun ja siirtyy sitten vähän syvempiin vesiin tankkaamaan.

Valitettavasti taas on tullut tietoon, etteivät kaikki jaksa odottaa sen suuremman kalan syöntiä, vaan pyritään repimään kalat ylös keinoilla millä hyvänsä, jopa kesken suvunjatkopuuhien! Nämä sankarit käyttävät tarkoitukseen sopivan mallisia koukkuja, joita laahataan pitkin pohjaa tarkoituksena tartuttaa kala niskasta, selästä tai mihin sitten sattuukin sopivasti osumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tätä rokastukseksi kutsuttua systeemiä ei varmaankaan laki kiellä, mutta moraalisesti se on vähintäänkin arveluttavaa. Esimerkiksi useimmilla lohijoilla rokastus on ehdottomasti kiellettyä ja sitä pyritään estämään välinemääräyksillä.

Vetouistelupiireissä on jo huomattu, että vastuu kalakannan tulevaisuudesta kuuluu jokaiselle kalastusta harrastavalle ja mm. kalojen alamittojen suhteen on näytetty mallia herrasmiessopimusten muodossa. Saimaalla ja Päijänteellä ovat vapaa-ajan kalastusseurat sopineet alamittojen nostamisesta lohen, taimenen ja kuhan kohdalla ja Airistolla on mm. WestCoast Trolling Team rummuttanut ansiokkaasti saman asian puolesta. Kiitos siitä heille!

Joten eiköhän anneta kalojen kutea rauhassa ja päästetään alamittaiset kasvamaan, niin tulevaisuudessa vavat taipuvat varmasti useammin ja syvempään.
Kannattaa pyytää
vaikkei aina saisikaan