Lukijoilta

Resurssit sinne,
missä on tarvetta

Olen eri mieltä taksinkuljettajille pakollisia lääkärintarkastuksia esittäneen Weijo Matalamäen kanssa (TS 28.5.). Perustelu tähän on yksinkertaisesti käsitykseni, että taksit ja muut ammattiautoilijat aiheuttavat jo nykyisin varsin pienen osuuden liikenneonnettomuuksista. Koska taso on jo entuudestaan vähäinen, ei merkittävää etua ole saavutettavissa. Asia on nähtävissä liikenneonnettomuustilastoista.

Resurssit tulee suunnata sinne, missä ne parhaiten tuottavat.

Samaan asiaan liittyy vuosia sitten suuren kohun saattelemana tehdyt kuorma-autojen jarru- ym. rakenteiden muutokset, joita perusteltiin liikenneturvallisuudella. Todellista hyötyä näistä muutoksista ei ole saatu, vaan lähes pelkästään haittaa.

Poliittisesti tällaisia uudistuksia on helppo perustella. Onhan se lähes etusivun uutinen, jos joku jää kuorma-auton alle. Henkilöauton alle jääneestä ja kuolleesta ihmisestä ei paljon palstamillimetrejä heru eikä sillä televisiouutisiin pääse.

Media onkin varsin näyttävässä roolissa kun luodaan yleistä mielipidettä siitä, miten ihmisten elinympäristöä voidaan parantaa. Totuus kuitenkin voi tällä tavoin jäädä unohduksiin.
Harri Markkula
lääkäri