Lukijoilta

Operaattoreiden
vertaaminen onnistuu

Matkapuheluiden hinnoissa isoja yhtiökohtaisia eroja, otsikoi Turun Sanomat 31.5. Uutisen ajoituksesta johtuen ( parhaita sesonkiaikoja matkapuhelinalalla ja operaattoreiden palvelujen kaupassa ) haluan huomauttaa seuraavista "asiavirheistä " kirjoituksessa.

Kiinteitten kuukausimaksujen osalta oli valittu selvästi yhtä operaattoria suosiva kuukausimaksuvaihtoehto, jotta oli saatu luotua mielikuva "valtion yhtiön" ylivoimaisuudesta. DNA:lla ja Radiolinjalla on myös 19 markan perusmaksuinen kuluttajille suunnattu liittymätyyppi. Onpa Jippiillä täysin perusmaksuton liittymäkin.

Kaikilla operaattoreilla on hyvin monta erilaista liittymää eri tarkoituksiin, ja "ammattilainen" voi halutessaan valita sellaisia osioita eri palveluista, jos haluaa jonkin operaattorin "pärjäävän" jossain vertailussa.

Itse taulukoissa puhelujen hinnoista on myös vanhoja hintoja , jotka virheellisinä olisi ennen julkaisua pitänyt oikaista ja päivittää päivän hintoja vastaavaksi. ( DNA kilpaileviin operaattoreihin 1,29 sekä iltahinta 0,99 eli halvin molemmissa. )

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoituksessa väitettiin operaattoreiden keskinäisen vertaamisen olevan vaikeaa. Käytännössä tähän tarkoitukseen saa valistuneesta myyntipisteestä taulukon, johon kaikki operaattorit on kerätty samalle viivalle eri soittotavoin ja suunnin.

Tästä on hyvinkin helppo tehdä vertailu vaikka itse omaan soittokäyttäytymiseensä peilaten.

Kirjoituksessa ei alueellista näkövinkkeliä ollut valotettu mitenkään. Paikallisten puhelinyhtiöiden lähi-GSM-liittymillä soittaminen lähes kaikissa valtakunnan verkon operaattoreiden vertailussa ilmoitetuilla tavoilla, on vielä huomattavastikin edullisempaa. Lankapuhelimesta lähi-GSM:ään 48,8 p / puhelu + 7,3 penniä minuuttihintana tai lähi-GSM:stä toiseen vastaavaan 48,8 p / puhelu + 39 penniä minuuttihintana.
Suomen Telemeklarit/Eurofantti Oy
Ari Kytölä