Lukijoilta

Turun pääkirjasto kuuluu kirjastokortteliin

Auria ilmeisesti haaveilee uusia, uudenaikaiseen yritysmaailmaan paremmin sopivia liiketiloja. Jos kymmenkunta vuotta sitten, jolloin Turun kaupungin kirjaston laajennusta toden teolla alettiin suunnitella, silloisen Turun telelaitoksen nimi olisikin ollut Auria, ei nykyistä ongelmallista rakennuspaikkaa olisi valittu.

Mikä on esteenä sille, ettei kirjaston luonnollista ja parasta laajennusmahdollisuutta oteta keskusteltavaksi? Jos kysyisin tätä kaupunkia johtavilta saisin pitkän luettelon syistä miksi näin ei voida tehdä, ehdottomasti.

Koetan itse järkeillä mitä tällaisia syitä voisi olla ja päädyn neljään, mielestäni todelliseen syyhyn:

1. Juridiset syyt, esim. pätevät sopimukset.

2. On poltettu paljon rahaa suunnitteluun ja tutkimuksiin.

3. Kirjaston laajennus lykkääntyy edelleen.

4. Muutos tässä vaiheessa olisi kovin noloa.

Kun ajattelen asiaa pidemmässä aikaperspektiivissä, ottaen huomioon mikä merkitys sillä on, että kirjasto toimii hyvin ja että tärkeä kohta kaupunkia saatetaan edustavaan kuntoon ja vielä, että kaupunki saa huseerata omalla tontillaan, näen vain yhden todella ratkaisevan syyn. Se on juridinen, ja jos se on mahdoton ylitettäväksi on kirjoitukseni turha.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muiden kolmen syyn kohdalla tilanne ei liene mahdoton. Hukkaan mennyttä suunnittelua maailma on täynnä ja mitä tulee kaikkeen siihen työhön mitä kirjastoväki ja suunnittelijat ovat tehneet, sitä voidaan toki hyödyntää toisellakin rakennuspaikalla, varsinkin jos nykyiset suunnittelijat saavat jatkaa. Arkeologiset kaivaukset Österbladin tontilla olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä, rakennetaan sille mitä tahansa.

Kirjaston laajennuksen lykkääntyminen on tietenkin kurjaa kirjastoväelle, mutta toisaalta emme todellakaan tiedä minkälaisia mutkia on edessä nykyisten rakennussuunnitelmien kohdalla.

Kohta 4 taitaa sittenkin olla se kovin pala, juridiikan lisäksi. Me turkulaiset olemme kovia jälkikäteen syyttelemään vääristä päätöksistä ja tällä on vaikutusta päätöksentekijöihin. Tehtyjä päätöksiä ei pidä muuttaa - kunnallispolitiikassa. Mutta jos päätöksen lähtökohdat tänään ovat oleellisesti toiset kuin päätöstä tehtäessä, eikö silloinkaan?

Kirjaston suunnittelu 2. kortteliin olisi luonteeltaan erilaista mitä se tällä hetkellä on. Se olisi eräänlaista palapeliä, johon uudisrakentamisen ja korjaamisen lisäksi tulee runsaasti järjestelysuunnittelua. Tiloja voidaan ottaa käyttöön vaiheittain. Mitään sankariarkkitehtuuria tästä tuskin syntyisi, mutta todennäköisesti parempaa kaupunkiympäristöä kuin jos yritysmaailma päästetään korttelin kimppuun.

Kirjastokilpailussa oli yksi ehdotus, jossa laajennus oli sijoitettu "kirjastokortteliin". Ohjelmasta poikkeavana sitä ei tietenkään hyväksytty arvosteluun. Olisiko nyt syytä kaivaa se jostain esille ja katsoa mitä se sisältää?
Olof Holmberg
Arkkitehti