Lukijoilta

Pikkulintu katiskan vankina

Retkeilimme Aurajoen yläjuoksulla ja seurailimme pienellä sillalla urpiaisparvea, joka touhukkaasti etsiskeli ravintoa joenrannan puista. Parven lennähtäessä kauemmaksi alhaalta sillanjuuresta kuului edelleen linnunääntä, tällä kertaa hätääntynyttä. Rantapensaikossa räpisteli urpiainen, joka oudosti lensi pientä kehää. Se oli katiskassa. Puiden alla lumi oli täynnä linnunjälkiä, eli katiska oli jätetty nielu auki keskelle lintujen ruokailupaikkaa.

Kyseisenä päivänä pakkasta oli - 15 astetta. Vajaan 15 gramman painoisen pikkulinnun on talvella päästävä syömään vähintään kerran päivässä, jotta se saa tarpeeksi energiaa pysyäkseen hengissä. Katiskassa ilman ruokaa ja suojaa urpiaisen tulevaisuus ei olisi ollut ruusuinen: se olisi jäätynyt hengiltä todennäköisesti seuraavana yönä. Tämä urpiainen pääsi kuitenkin vankilastaan ajoissa ja hyväkuntoisena. Suljimme katiskan nielun ja siirsimme sen tien varteen pois lintujen ruokailupaikalta.

Kalastusasetuksessa (30.12.1982) todetaan: "Katiskaa, rysää tai muuta kalanpyydystä ei saa asettaa veteen niin, että sen nielu on avoinna veden pinnan yläpuolella eikä myöskään säilyttää siten, että riista- tai muut eläimet voivat siihen joutua."

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä tarkoittaa sitä, että katiskaa ei saa jättää maalle siten, että sen nielu on avoinna, ei kesällä eikä talvella. Vesistöissä, joiden vedenkorkeus vaihtelee, on katsottava, että katiska ei missään vaiheessa jää osittain kuiville siten, että esimerkiksi vesilinnut voivat siihen uida. Verkot on säilytettävä siten, etteivät linnut pääse niihin lentämään.

Poliisilaitokselta saadun tiedon mukaan kalastusvälineiden säilyttäminen kielletyllä tavalla on rinnastettavissa kiellettyyn kalastustapaan. Kalastuslain rangaistussäännösten mukaan se, joka käyttää kiellettyä kalastustapaa, on tuomittava kalastusrikkomuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Kalastusvälineiden säilyttämisestä on säädetty laissa. Loppujen lopuksi vastakkain ovat kuitenkin ihmisen välinpitämättömyys ja katiskassa tai verkossa räpistelevän linnun henki. Kalastusvälineiden säilyttäminen oikein ei vaadi kuin vähän viitseliäisyyttä - emme usko, että kukaan tieten tahtoen pyydystää katiskalla pikkulintuja.
Mia Rönkä ja Harri Tolvanen