Lukijoilta

Pendolinot huollossa

Nimimerkki "Jokapäiväinen kärsimys" kirjoitti (TS 18.3.) työmatkajunansa myöhästelystä. Helsingistä klo 17.02 lähtevä Pendolino-vuoro on viime aikoina todellakin ollut liian usein myöhässä. Pahoittelemme myöhästelyä ja siitä asiakkaillemme aiheutunutta haittaa. Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Käytössämme on kaksi Pendolino-junayksikköä, joilla on ajettu yli 1,2 miljoonaa kilometriä. Tässä vaiheessa junille tehdään mittavaa määräaikaishuoltoa. Huoltotoimet on pyritty ajoittamaan pitemmälle ajalle junien normaalin liikennöinnin ulkopuolelle. Tässä emme ole täysin onnistuneet, joten Pendolino-vuoroja on jouduttu korvaamaan muulla kalustolla. Tällöin juna jää aikataulustaan myöhään 5-15 minuuttia.

Olemme tilanneet kahdeksan uutta Pendolino-junaa, joista kaksi on jo Suomessa vastaanottoprosessin eri vaiheissa. Uusien junien myötä Pendolino-liikenne laajenee. Samalla liikenteen varmuus paranee, koska käytössämme on aina myös varayksikkö.

Myöhästelyä rantaradalla aiheuttaa myös se, että pääosin yksiraiteisella radalla yhdenkin junan myöhässä kulku kertautuu ja vaikuttaa päivän mittaan monen junan aikatauluihin. Kirjoittaja ihmetteli myös, miksi junat ajavat toisinaan vain 80 kilometrin tuntivauhtia. Syynä tähän on vika joko radan tai junien automaattisessa kulunvalvontajärjestelmässä. Jos järjestelmä ei toimi, suurin sallittu nopeus on Ratahallintokeskuksen päätöksen mukaisesti 80 kilometriä tunnissa. Rajoituksella halutaan varmistaa matkan turvallisuus.

Vaikka kiskoilla ei kilpailua Suomessa tällä hetkellä olekaan, toimimme koko ajan kilpailutilanteessa muiden liikennemuotojen kanssa. Toisin kuin kirjoittaja arvelee, asiakkaidemme tyytyväisyys ja kaikki palaute ovat meille tärkeitä. Teemme parhaamme, että myös kirjoittajan työmatkat onnistuvat paremmin tulevaisuudessa.
Leena Linnamäki
tiedotuspäällikkö
VR-Yhtymä Oy