Lukijoilta

Lääkäritkin vuorotyöhön

TS/Veikko Wahlroos<br />Sairaat jonottavat kun lääkärit on vapaalla, vuorotyössä toisi helpotusta tilanteeseen, uskoo kirjoittaja.
TS/Veikko Wahlroos
Sairaat jonottavat kun lääkärit on vapaalla, vuorotyössä toisi helpotusta tilanteeseen, uskoo kirjoittaja.

Julkisuudessa on kerrottu, että vuorotyön vaikutus ansioihin pelottaa lakkoilevia lääkäreitä. Asiaa voisi tietysti miettiä myös potilaan näkökulmasta. Mikäli lääkärin työ on läheskään niin vaativaa, kuin annetaan ymmärtää, ei sitä voida tehdä vuorokautta putkeen muutoin kuin potilaiden turvallisuuden kustannuksella.

Kunnat ovat halunneet käyttää lääkäreitä vuorotyössä eli sijoittaa heidän normaalia työaikaansa myös iltoihin ja yöaikaan, mutta lääkärit eivät ahneudessaan ole suostuneet järkeviin työvuoroihin. Ja laskun tästä maksavat mahdollisesti potilaat, kun väsynyt lääkäri kymmenien tuntien yhtäjaksoisen työvuoronsa aikana tekee ehkä virheitä! Tämä kertoo kyllä lääkärien heikosta moraalista.

Maallikkona ajattelisi, ettei kukaan oman työnsä vaativuutta ja potilaiden parasta arvostava ammattilainen suostuisi tähän. Potilaalta tuskin tarvitsee kysyä, haluaako hän alle 8 tuntia työvuorossa olleelle lääkärille, vai jo 20 tuntia työvuorossa olleelle lääkärille.

Lääkärit eivät suostu muiden terveydenhuollon työntekijöiden tavoin tekemään vuorotyötä, eli että heilläkin olisi normaaleja työvuoroja iltaisin ja yöaikaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomalaiseen oikeustajuun ei oikein istu, että lääkärit voivat olla näin eri asemassa muuhun terveydenhuollon henkilökuntaan nähden. Ilmeisesti he kuvittelevat olevansa etuoikeutettu luokka, sillä muutoinkaan asiaa ei voi perustella.

Konkreettinen syy on tietysti raha, mutta moinen järjestely ei kyllä onnistu, ellei tunne itseään muita paremmaksi. Miten he voivat nauttia minkäänlaista arvostusta työpaikalla, kun he eivät suostu samanlaisiin työjärjestelyihin, kuin muut samalla työpaikalla olevat? Mikäli lääkäreiltä ei voi vaatia normaalia vuorotyötä, niin miten lääkärit (sairaaloiden ja terveyskeskusten johtajat ovat lääkäreitä) tai muutkaan voivat vaatia sitä hoitohenkilökunnalta?

Lääkärit haluavat ehdottomasti tehdä ilta- ja yötyön päivätyön jatkeena, jolloin siitä saa tietysti todella kovat korvaukset. Esimerkiksi lauantaista sunnuntaihin kestävällä 25 tunnin päivystysvuorolla sairaalalääkäri ansaitsee kuukausipalkan päälle noin 7 000 markkaa eli siivoajan koko kuukausipalkan verran!

Järjestelmä aiheuttaa myös jonojen kasvua, koska päivystyksestä lääkärit saavat myös vapaata, jolloin päivystävien sairaalalääkärien todellinen työaika jää 32 tuntiin viikossa. Säännöllisestä työajasta kuluukin sitten viidesosa vapaa-aikakorvauksina. Eli sairaat jonottavat sitten tuntitolkulla kun lääkäri on vapaalla.

Nykyinen järjestelmä on sekä älyttömän kallis, vaarantaa potilasturvallisuuden että lisää jonoja.
Potilas kunniaan