Lukijoilta

Akateeminen
ahneus arveluttaa

Oikeusministeri Johannes Koskinen vaatii tuomioistuimia tiukentamaan linjaansa hyväksyessään asianajajapalkkioita. Hyvä näin, koska ahneudella ei muuten ole mitään rajaa.

Jo ennen kuin nykyinen hyvinvoinnin alasajo oli kunnolla alkanutkaan, väläytti ex-ministeri Eeva Kuuskoski kepulaiselle harvinaiseen tapaan sosiaalista näkökulmaa varoittamalla "saalistajien yhteiskunnasta". Eevan ennustus on toteutunut.

Kun hammaslääkäripalvelujen korvattavuutta ollaan lisäämässä, ovat lääkärien palkkiot nousseet huimasti. Puolen tunnin operoinnista saa kernaasti maksaa 600-700 mk. Vanhemmalle väestölle tämä tulee kalliiksi. Kunpa saisi edes tarkastettua hampaansa yhteiskunnan piikkiin. Toki vaihtoehtokin löytyy - eihän ihminen välttämättä hampaita tarvitse!

Kunnallinen terveyspalvelu näyttää olevan kohta tiensä päässä. Kelan Jorma Huuhtanen antaisi kehitykselle lisää vauhtia nostamalla yksityislääkäripalvelujen korvattavuutta.

Mielestäni terveyskeskuksen ohi yksityislääkärille hakeutuminen on rahan voimalla tapahtuvaa etuilua, jota Kelan ei olisi syytä ollenkaan tukea. Tämä on yksi keino pelastaa julkiset terveyspalvelut.

Tuloerojen voimakkaan kasvun seurauksena on muodostunut ryhmiä, jotka mielestään tarvitsevat yhteiskuntaa vain "saalistamisen" mahdollistamiseksi. Sopiikin kysyä miten esimerkiksi täysin yksityistetty rahat tai henki -periaatteella toimiva hoitoala pystyisi edistämään kansanterveyttä ja pitämään terveydenhoidon kokonaiskustannukset kohtuullisina?
Ismo Saloranta
Lieto